Δήμος Αθηναίων

Χάρης Δούκας: «Παίρνουμε μέτρα, μια πόλη για όλους, χωρίς εμπόδια»

Τον Κωνσταντίνο Ορλώφ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και τον Χρήστο Μελέτη, κοινωνικό λειτουργό, αθλητή και content creator, συνόδευσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε μια πεζή διαδρομή από το Δημαρχείο της Αθήνας προς την πλατεία Αγίας Ειρήνης, την Τετάρτη 26 Μαρτίου.

«Θέλουμε μια Αθήνα συμπεριληπτική που δίνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία. Μαζί με τον Κωνσταντίνο και τον Χρήστο, δυο άτομα από την αναπηρική κοινότητα, περπατήσαμε στο κέντρο της πόλης και βιώσαμε έντονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί και οι άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια. Σημειώσαμε αναλυτικά τα προβλήματα για να επιληφθούμε και θα επανέλθουμε με διορθώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Δημοτική Αστυνομία με συνεχείς ελέγχους, επιβάλει πρόστιμα και απελευθερώνει δημόσιο χώρο. Παίρνουμε μέτρα, αλλάζουμε νοοτροπία. Θέλουμε μια πόλη για όλους, χωρίς εμπόδια», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως κακοτεχνίες, έλλειψη ραμπών και οδηγών όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια, αλλά και παράνομη κατάληψη του δημόσιου χώρου από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα.

Στον «περιπάτο» προσβασιμότητας, στο εμπορικό τρίγωνο, κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας βεβαίωσαν 12 παραβάσεις ΚΟΚ για ράμπες ΑΜΕΑ, πεζόδρομους, πεζοδρόμια και ΕΠΗΟ ενώ έγιναν συστάσεις σε περίπτερα και Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) σε όλο το μήκος της διαδρομής.

Συμμετείχαν, επίσης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Προσβασιμότητας, Έλενα Μαντζαβίνου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Θωμάς Γεωργιάδης και η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ορίσει τον Μάρτιο ως «Μήνα Δράσεων Ευαισθητοποίησης και Εξοικείωσης με την αναπηρία», ενώ προχωρά σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.

Ειδικότερα:

  • Δημιουργείται ομάδα ταχείας επέμβασης και εποπτείας του οδικού δικτύου της Αθήνας.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση πεζοδρομίων σε περιοχές όπως η Καλλιδρομίου (Εξάρχεια) και η Μικράς Ασίας (Γουδή).
  • Προγραμματίζεται η κατασκευή διαβάσεων ειδικού τύπου έξω από τα σχολεία.
  • Προβλέπεται νέο έργο και για τα επτά δημοτικά διαμερίσματα, το οποίο περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων με ράμπες, οδεύσεις τυφλών χρησιμοποιώντας υλικά συμβατά με τις ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
  • Εκπονείται μελέτη για την αποτύπωση του «οπτικού θορύβου» και της «οπτικής όχλησης», δηλαδή των εμποδίων που δημιουργούν αυθαίρετες ή ακόμα και νόμιμες κατασκευές στους δημόσιους χώρους, προκειμένου να προγραμματιστεί η απομάκρυνσή τους.
  • Εξετάζονται παρεμβάσεις για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και ανακατασκευές πεζόδρομων που έχουν εγκριθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υλοποιήθηκαν.
  • Διεξάγονται τοπογραφικές μετρήσεις σε 120 σημεία, ενώ σχεδιάζεται η υλοποίηση 40 νέων πεζοδρομήσεων. Κάποιοι δρόμοι που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, έχουν ήδη προεπιλεγεί, ενώ για τους υπόλοιπους οι δημότες θα έχουν λόγο, καθώς θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσω ειδικής ιστοσελίδας του Δήμου.

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

4 ώρες ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

4 ώρες ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

5 ώρες ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

5 ώρες ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

5 ώρες ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

6 ώρες ago