Δήμος Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκε, την περασμένη Τρίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποτίμησης της κατάστασης της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο καθεστώς της Αθήνας ως πρωτεύουσας και τις προκλήσεις που συνεπάγεται ο εθνικός της ρόλος, τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, την κατανομή αρμοδιοτήτων, τη χρηματοδότηση και τους μηχανισμούς διαβούλευσης.

Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης της αυτοτέλειας των Δήμων, στην επαρκή χρηματοδότηση και στη στήριξη του συστήματος προσλήψεων, ώστε να ενισχυθούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα και οι τεχνικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Δήμου να προωθήσει βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της πόλης.

Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους του δημάρχου:

  1. Αρμοδιότητες-Παραμένει το καθεστώς της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της συναρμοδιότητας σε πολλά θέματα (π.χ. Πολιτική Προστασία, Πολεοδομικές αρμοδιότητες, σχολική υποδομή κ.ά.).
    -Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκλείεται από κρίσιμα πεδία πολιτικής (π.χ. ενεργειακή μετάβαση, προγράμματα στέγασης και κοινωνικής κατοικίας, τουριστικής πολιτικής κ.ά.).
    -Αφαιρούνται από τους Δήμους σημαντικά κομμάτια από αρμοδιότητες, όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων και η διαχείριση υδάτινων πόρων.
  2. Οικονομικά Δήμων

    -Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς αυτοτελείς πόρους.
    -Οι Δήμοι εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται, καθώς παραμένει σε ισχύ ο κόφτης που ψηφίστηκε την περίοδο των Μνημονίων, με συνέπεια να μην αποδίδεται στους Δήμους περίπου το 60% των θεσμοθετημένων τους πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    -Δεν αποδίδονται στους Δήμους βασικά τέλη που αφορούν τις πόλεις, όπως το τέλος ανθεκτικότητας.
  3. Γραφειοκρατία

    -Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να λειτουργεί σε έναν κυκεώνα 500 νομοθετικών ρυθμίσεων.
    -Οι επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις εξακολουθούν να ασκούν και ελέγχους σκοπιμότητας στις αποφάσεις των Δήμων και όχι μόνο ελέγχους νομιμότητας.
  4. Προσωπικό ΟΤΑ

    Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού παραμένουν «παγωμένες» για Δήμους εδώ και 12 χρόνια, με συνέπεια να έχει μειωθεί το προσωπικό στους ΟΤΑ κατά 40%.
  5. Ειδικό καθεστώς Δήμου Αθηναίων

    Δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα καθεστώς Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης και ο Δήμος Αθηναίων ως πρωτεύουσα δεν διέπεται από κανένα ειδικό καθεστώς σχετικά με τις αρμοδιότητες που ασκεί, τους πόρους που διαχειρίζεται και τη στελέχωσή του.
  6. Κώδικας Τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΜετά από 20 χρόνια ξεκινά η σύνταξη νέου κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βασικό αίτημα των αιρετών είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να σηματοδοτήσει με το περιεχόμενό της, τη σύναψη ενός νέου συμβολαίου εμπιστοσύνης, μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης και Κοινωνίας των πολιτών. Επιδιώκεται μέσω του νέου κώδικα η θεσμοθέτηση της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων, στη βάση της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Η αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, η οποία περιλαμβάνει ειδικούς και εισηγητές, αναμένεται να συντάξει έκθεση για την κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Ασπροπύργου για το θανατηφόρο τροχαίο στον περιφερειακό δρόμο: «Ο σεβασμός επιβάλλει την αλήθεια»

Αναλυτική ανακοίνωση για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στον περιφερειακό δρόμο, που στοίχισε τη ζωή σε…

2 ώρες ago

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Πυρά κατά Γλυφάδας και Αλίμου για το παραλιακό μέτωπο – «Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Νέα διάσταση λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου για…

2 ώρες ago

Δημήτρης Καφαντάρης από τις Βρυξέλλες: Ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ενεργό ρόλο των Δήμων στο Σχολικό Πρόγραμμα

Την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το Σχολικό Πρόγραμμα, με ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής…

3 ώρες ago

Βίκυ Καβαλλάρη: Υποψήφια βουλευτής Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ η πρώην Αντιπεριφερειάρχης

Ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική της διαδρομή ανοίγει η Βίκυ Καβαλλάρη, καθώς με απόφαση του…

4 ώρες ago

Γιώργος Παπαδημητρίου: «Ακόμα ένα ταβάνι κατέρρευσε» στο Ηράκλειο Αττικής – Σφοδρή επίθεση στον Νίκο Μπάμπαλο

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων και την ποιότητα των εργασιών ανακαίνισης θέτει…

5 ώρες ago

Συνεχίζονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει σε κρίσιμους ποταμούς και χειμάρρους της περιοχής.

6 ώρες ago