Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων θωρακίζει τις μουριές της πόλης απέναντι στο καταστροφικό έντομο Xylotrechus chinensis

Ο Δήμος Αθηναίων βάζει σε προτεραιότητα την προστασία και την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη. Στόχος είναι να αυξηθούν τα δέντρα και οι χώροι πρασίνου, αλλά και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι νέες απειλές που φέρνουν η κλιματική αλλαγή και διάφοροι επιβλαβείς οργανισμοί που δεν υπήρχαν παλαιότερα στο περιβάλλον μας. Φέτος, συνεχίστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα για την προστασία των μουριών της πόλης από το έντομο Xylotrechus chinensis, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο αστικό πράσινο.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Γιώργος Αποστολόπουλος: «Στόχος μας είναι έως το τέλος Αυγούστου να έχουμε δημιουργήσει μια αποτελεσματική “ασπίδα προστασίας” για τουλάχιστον 8.000 δέντρα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο ξήρανσης».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου και χρησιμοποιεί ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό, με τον οποίο εγχέεται προστατευτικό σκεύασμα απευθείας στον κορμό των δέντρων. Η διαδικασία γίνεται νωρίς το πρωί, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να προστατευτούν καλύτερα οι μουριές από το έντομο.

Το έντομο Xylotrechus chinensis, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα την περίοδο 2019 – 2020. Από τότε, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές, οδηγώντας στην απώλεια περίπου 5.000 δέντρων.

Οι μουριές, ως ένα από τα βασικά είδη δέντρων σε δρόμους και πάρκα της πόλης, προσφέρουν πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη και έχουν ανάγκη για άμεση και στοχευμένη προστασία απέναντι στους νέους αυτούς κινδύνους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη ξεκινήσει την αντιμετώπιση της μελίγκρας στις νεραντζιές της πόλης, με εφαρμογή καθαρισμού μέσω «ντους» με άφθονο νερό υπό πίεση – μια ήπια και οικολογική παρέμβαση.

Τελευταία άρθρα

Η Ιθάκη διεκδικεί, επιμένει και κερδίζει

Το δίκαιο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης έγινε αποδεκτό.

3 λεπτά ago

191.654,40€ για αντιπυρική προστασία του Δημοτικού Δάσους Φιλιππιάδας

Δημιουργούνται σήμερα οι υποδομές που θα προστατεύσουν τον τόπο αύριο.

45 λεπτά ago

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις στα σχολεία Ραφήνας- Πικερμίου

Έτοιμα να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά είναι τα σχολεία στο…

55 λεπτά ago

Οι νέοι της Καλαμάτας αλλάζουν την πόλη τους

Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει στο Youth Climate Action Fund του Bloomberg Philanthropies.

1 ώρα ago

Εξαιρούνται κυρώσεων του ΥΠΟΙΚ οι ΟΤΑ

Εκτός «κάδρου» αφήνει τους προϊσταμένους δήμων και Περιφερειών, αναφορικά με τις κυρώσεις για μη εμπρόθεσμη…

1 ώρα ago

Συνάντηση Σακκά-Κατσαφάδου στη ΔΕΘ με φόντο 800.000 ευρώ

Θα διατεθούν για κατεδαφίσεις και μεταφορές ογκωδών από τον Daniel.

1 ώρα ago