«Τα σκουπίδια είναι χρήματα και έχουν αξία. Το σημαντικό είναι να μην θάβουμε απορρίμματα και να αποφεύγουμε την κατάληξή τους σε ΧΥΤΑ. Στην ανακύκλωση είμαστε πολύ πίσω, θα έπρεπε να είμαστε 55%, είμαστε κοντά στο 16%, τραγικά πίσω, και θάβουμε όλο το υπόλοιπο, άρα θάβουμε πάνω από το 80% », τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραπολιτικά 90,1 και η ΤΕΧΑΝ, ο κ. Δούκας εξήγησε ότι η πόλη έχει ξεκινήσει από ενάμιση χρόνο ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων: «Έχουμε διανείμει περίπου 11.000 μικρούς καφέ οικιακούς κάδους και έχουμε τοποθετήσει 400 σημεία σε όλη την Αθήνα. Οι καφέ κάδοι συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή τα υπολείμματα φαγητού, τα οποία αντί να πετιούνται, οδηγούνται σε κομποστοποίηση. Με τη διαδικασία αυτή παράγεται λίπασμα και άλλα χρήσιμα προϊόντα, που μπορούν να αποφέρουν οικονομικά οφέλη. Το κλειδί είναι να μη θάβουμε τα απορρίμματα και να αποφεύγουμε την απόθεση σε ΧΥΤΑ».
«Στην ανακύκλωση είμαστε πολύ πίσω, θα έπρεπε να είμαστε 55% και είμαστε κοντά στο 16%, τραγικά πίσω, και θάβουμε όλο το υπόλοιπο, άρα θάβουμε πάνω από το 80%. Σε άλλες χώρες στην Ευρώπη θάβουν το 50% και σε πολύ πρωτοποριακές ακόμα και το 0%», επισήμανε, προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε ξεχωριστά απορριμματοφόρα ανά κάδο, ξεχωριστό για την ανακύκλωση, ξεχωριστό για τα σύμμικτα, ξεχωριστό για τον καφέ κάδο όμως το πρόβλημα είναι ότι ενώ γίνεται μια προσπάθεια τελικά αυτά τα οποία είναι για ανακύκλωση πάνε για ανακύκλωση ή θάβονται;».
«Η ευρωπαϊκή επιτροπή λέει στην πολιτεία «κάνετε μηχανική». Δηλαδή στέλνουνε τον μπλε κάδο με την ανακύκλωση και είναι άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν τι είναι ανακυκλώσιμο και το τραβάνε ή τι δεν είναι και το πετάνε αυτό σημαίνει ότι χάνουμε πάρα πολύ χρόνο, χρήμα και ανακυκλώσιμο ενώ έπρεπε να είναι γρήγορη μηχανική επεξεργασία και δεν υπάρχουν τέτοιες υποδομές στην Αττική. Σε άλλες περιοχές δε της Ελλάδας υπάρχει ο κάδος της ανακύκλωσης και δεν υπάρχουν μονάδες για να πηγαίνουν δηλαδή διαχωρίζονται στα σπίτια και καταλήγουν μετά να θάβεται. Στην Αθήνα έχουμε κάποιες υποδομές, θέλουμε ακόμα περισσότερες και υπάρχει το σχέδιο να φτιαχτούνε κάποιες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική, δεν υπάρχει ούτε μια αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
«Υπάρχει αύξηση των υλικών που πετιούνται στους μπλε κάδους κοντά στο 20-25% που σημαίνει ότι ο πολίτης είναι ευαισθητοποιημένος. Βλέπω ότι η νέα γενιά είναι ευαισθητοποιημένη αλλά λείπουν οι υποδομές για να μπορέσουν αυτή η προσπάθεια που γίνεται να καταλήγει σε υψηλά ποσοστά», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Το Attica Roots Festival, ο μεγάλος πολιτιστικός θεσμός της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζει τις καλοκαιρινές του…
Σε προγραμματισμένη ιατρική επέμβαση θα υποβληθεί το προσεχές διάστημα η Δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, όπως…
Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις…
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων ζήτησε την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια…
Σε εξέλιξη εκτεταμένη ασφαλτόστρωση σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας.
Ο δήμος Μετεώρων πραγματοποίησε εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού γύρω από το Ξενία Καλαμπάκας.