ΔΗΜΟΙ

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη δημιουργία Μεγάλης Διαδρομής Γράμμος–Πρέσπα από την Π.Ε. Καστοριάς

Σήμερα το πρωί υπογράφηκε σύμβαση με τον τίτλο «Σχεδιασμός, αποτύπωση και χωροθέτηση έργων, εργασιών και σήμανσης πεζοπορικής διαδρομής 200 χλμ. από τον Γράμμο στην Πρέσπα», προϋπολογισμού 315.489€, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου, και της αναδόχου εταιρείας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλη Χαρούμενου, της Περιφερειακής Συμβούλου Καστοριάς Όλγας Τράσια, της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Καστοριάς Βάσως Σιδηροπούλου, του συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Μάριου Τέρψη, καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.

Το έργο αφορά τη δημιουργία της Μεγάλης Διαδρομής Γράμμος–Πρέσπα (Gramos–Prespa Long Trail), συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέει το όρος Γράμμος με τις λίμνες των Πρεσπών, διασχίζοντας περιοχές μεγάλης οικολογικής και ιστορικής αξίας στη Δυτική Μακεδονία.

Η διαδρομή διασχίζει τρεις μεγάλες οικολογικές ζώνες και συνδέεται με υπάρχοντα πεζοπορικά δίκτυα των Δήμων Καστοριάς, Νεστορίου, Άργους Ορεστικού και Πρεσπών. Περιλαμβάνει, επίσης, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως: Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, Τη Νοσοκομειούπολη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, το λίθινο τοξωτό γεφύρι Κορομηλιάς, το πέτρινο γεφύρι Δενδροχωρίου, εκκλησίες, μονές και αρχαιολογικούς χώρους.

Στόχοι του έργου είναι η ενίσχυση του πεζοπορικού τουρισμού, η προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και η ανάδειξη της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η διαδρομή χωρίζεται σε 15 επιμέρους τμήματα, τα οποία διέρχονται από φυσικά, πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα, καθώς και από προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως το όρος Γράμμος, η λίμνη της Καστοριάς και οι λίμνες των Πρεσπών.

Αναλυτικά τα 15 τμήματα της διαδρομής:

Κιάφα – χωριό Γράμμος (9.336 μ)
Χωριό Γράμμος – Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης (21.637 μ)
Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης – Κοτύλη (10.168 μ)
Κοτύλη – Νεστόριο (12.731 μ)
Νεστόριο – Καλή Βρύση (18.148 μ)
Καλή Βρύση – Κομνηνάδες (9.485 μ)
Κομνηνάδες – Ιεροπηγή (16.137 μ)
Ιεροπηγή – Δενδροχώρι (13.745 μ)
Δενδροχώρι – Κορομηλιά (11.554 μ)
Κορομηλιά – Καστοριά (13.527 μ)
Καστοριά – Απόσκεπος (8.049 μ)
Απόσκεπος – Κορέστεια (12.903 μ)
Κορέστεια – Βατοχώρι (9.038 μ)
Βατοχώρι – Οξυά – Μικρολίμνη (18.712 μ)
Μικρολίμνη – Άγιος Γερμανός (14.824 μ)
Στις παραπάνω διαδρομές θα εκτελεσθούν εργασίες, όπως:

Καθαρισμός των υφιστάμενων μονοπατιών, για τη διατήρηση σταθερού πλάτους 1,20 μ.
Κατασκευή δύο ξύλινων πεζογεφυρών (μήκους έως 6,00 μ).
Κατασκευή ξύλινων σκαλοπατιών.
Τοποθέτηση σήμανσης με πινακίδες δικτύου, διαδρομής, κατεύθυνσης και επιβεβαιωτικών σημαδιών.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU, στον Πυλώνα 1 για την Πράσινη Μετάβαση και ειδικότερα τον Άξονα 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 315.489,00 € και χρηματοδοτείται:

Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Πρόγραμμα Sub1a-16851, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας): 208,40 € και
Από το πρόγραμμα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Έδρας (οικ. έτους 2025): 280,60 €
Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Τελευταία άρθρα

Επτά δήμοι της Ηπείρου στο Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης

Σημαντική εξέλιξη για την Ήπειρο και ιδιαίτερα για τον νομό Ιωαννίνων.

9 λεπτά ago

Ιός Δυτικού Νείλου: 39 Δήμοι της Αττικής με κρούσματα – Nέες περιοχές στον χάρτη

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς διευρύνεται ο χάρτης…

11 λεπτά ago

Περιοδεία Βρούτση στις Σέρρες – 16,5 εκ. ευρώ για αθλητικές υποδομές

Χρηματοδότηση-ορόσημο από την κυβέρνηση για το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

26 λεπτά ago

Ανοικτό στο κοινό το κολυμβητήριο Ναυπλίου

Διαβάστε για τις εργασίες που έγινες και όσες πρόκειται να γίνουν.

1 ώρα ago

Eπενδυτικό πρόγραμμα άνω των 80 εκ. ευρώ από την ΔΕΥΑ Κατερίνης

Σ. Οφείδης: "Αλλάζουμε άρδην το σύνολο των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Κατερίνης".

2 ώρες ago

Πάργα: Στολίδι το Δημοτικό Σχολείο Μεσοποτάμου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού.

2 ώρες ago