ΔΗΜΟΙ

Βούτες: Σε εξέλιξη οι επιστημονικές έρευνες για την αντιμετώπιση του γεωδυναμικού φαινομένου

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από το Δήμο Ηρακλείου η εκτέλεση της δέσμης των ενεργειών που αποφασίστηκε από την ομάδα εργασίας που σύστησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, με στόχο την αντιμετώπιση του γεωδυναμικού φαινομένου στις Βούτες.

Η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου και πολιτική συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μαρία Σκραφνάκη, πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/5, νέα αυτοψία στις Βούτες στο πλαίσιο της οποίας παρακολούθησε τις μετρήσεις για την λεπτομερή αποτύπωση της Γεωμορφολογίας της περιοχής υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Λουπασάκη. Η αποτύπωση έγινε με τη χρήση drone από τους ειδικούς Γιάννη Στεφανάκη (πρώην Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου) και Κώστα Κωστάκη αφιλοκερδώς, με την Γενική Γραμματέα να τους ευχαριστεί για την προσφορά τους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της αποτύπωσης αναμένονται την Δευτέρα 19/5.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τις επόμενες ημέρες η Σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων και Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου θα εγκαταστήσουν στις Βούτες δύο σταθμούς GPS. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την προμήθεια μικροϋπολογιστών και άλλων υποστηρικτικών οργάνων για τους σταθμούς. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των ρωγμόμετρων τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες από την Αθήνα.

Όπως διαβεβαίωσε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) την Μαρία Σκραφνάκη, τις επόμενες ημέρες αναμένεται το οριστικό πόρισμα για την χωροθέτηση της πληγείσας περιοχής. Επιπλέον η Γενική Γραμματέας ζήτησε από την Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών τη διενέργεια νέου ελέγχου στα κτίρια του οικισμού κατόπιν αιτήματος των κατοίκων. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για την αρωγή σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα.

Όσον αφορά τις ενέργειες της ΔΕΥΑΗ, το παλιό δίκτυο της ύδρευσης έχει απομονωθεί πλήρως και η υδροδότηση πραγματοποιείται με την τοποθέτηση εξωτερικών δικτύων ενώ προχωρούν οι μελέτες για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων. Τέλος έχει ολοκληρωθεί η αποστράγγιση όλων των υπόσκαφων πηγαδιών.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν ο Καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η Γενική Γραμματέα του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη (συντονιστές), οι καθηγητές ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι Γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλουκάκης, και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μανόλης Μανουσάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης.

Τελευταία άρθρα

Αγ. Παρασκευή: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη

Το πρόγραμμα αφορά την πρωινή μετάβαση προς την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

6 λεπτά ago

Θετικό το Δημ. Συμβούλιο επί της μελέτης επικαιροποίησης του master plan λιμένα Καλαμάτας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έλαβε θετική απόφαση επί της Μελέτης Επικαιροποίησης Προγραμματικού Σχεδίου (MASTER PLAN)…

44 λεπτά ago

Σέρρες: Αναστολή λειτουργίας για το 10ο & 24ο Δημοτικό Σχολείο

Αποκολλήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, τμήμα επιχρίσματος από την οροφή του εσωτερικού χώρου της εισόδου του…

1 ώρα ago

Οχήματα, φορτιστές και φωτοβολταϊκό για την Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης

700.000 ευρώ για ηλεκτροκίνηση οχημάτων της Αστυνομίας στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

2 ώρες ago

Εποχή Smart City στο Χαλάνδρι

Στην εποχή της Smart City περνά το Χαλάνδρι, εγκαθιστώντας ένα δίκτυο ψηφιακών υποδομών σε δρόμους…

2 ώρες ago

Νέα, διεθνής τουριστική καμπάνια για την ανάδειξη της Αττικής

Στόχος της Περιφέρειας Αττικής η πρώτη θέση στα έσοδα από τον τουρισμό.

2 ώρες ago