ΔΗΜΟΙ

Κρήτη: Δρομολόγηση έργων για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του νησιού σε νερό

Υπογράφεται την Πέμπτη 8 Μαΐου η σύμβαση για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου Ν. Λασιθίου Κρήτης

Για το αντικείμενο και τα οφέλη του έργου «Κατασκευή Συμπληρωματικών Έργων Ταμιευτήρα Μπραμιανού, Αντιπλημμυρικών Έργων Γρα Λυγιάς και Φράγματος Μύρτου Ν. Λασιθίου Κρήτης», ενημέρωσαν τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας και ο Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι με τα συγκεκριμένα έργα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των περιορισμένων αποθεμάτων νερού του ταμιευτήρα Μπραμιανού, λόγω της λειψυδρίας.

Όπως εξήγησε: «Σήμερα, ο ταμιευτήρας καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες για περισσότερα από 35.000 στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας.

Παράλληλα, ανακουφίζονται οι υπόγειοι υδροφορείς και εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης», η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ιεράπετρα εντάσσεται στις «Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας».

Αναλυτικά, η σύμβαση περιλαμβάνει τρία διακριτά τμήματα:

Κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών φράγματος Μπραμιανού.
Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Κατασκευή του φράγματος Μύρτου.
Το συνολικό ενεργειακό και οικολογικό αποτύπωμα του έργου κρίνεται πολύ χαμηλό, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων διαθεσιμότητας υδατικών πόρων σε ξηρές περιόδους, αλλά και στην αειφορική και αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συμπλήρωσε ότι στην Κρήτη δρομολογούνται και άλλα έργα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε νερό, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, της αστικοποίησης και της εντατικής γεωργίας.

«Στην Κρήτη, προχωρούμε με συντεταγμένες ενέργειες στην υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θωρακίζουν το νησί, στηρίζοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών», κατέληξε ο κ. Δήμας.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλα τα έργα γίνονται αρθρωτά και, βεβαίως, έχουν να ανταποκριθούν και στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει μία χρηματοδότηση η οποία θα είναι δεσμευμένη. Με τη σημερινή Κυβέρνηση δεν χάνονται λεφτά. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει μία πολύ συνετή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και, κυρίως, ακολουθεί μία απολύτως διαφανή διαδικασία για την ανάθεση των δημοσίων έργων, μεταξύ αυτών και του έργου του φράγματος του Μπραμιανού».

Η υπογραφή της σύμβασης προγραμματίζεται για την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025.

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

7 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

10 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

10 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

10 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

10 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

11 ώρες ago