ΔΗΜΟΙ

Ο Δήμος Καβάλας στο Ευρωπαϊκό έργο INT-ACT: Όταν η Πολιτιστική Κληρονομιά ζωντανεύει με τεχνολογία

Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ενεργά σε ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο INT-ACT, που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής μας ταυτότητας — και μάλιστα μέσα από την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Πώς το πετυχαίνει; Συνδέοντας την υλική πολιτιστική κληρονομιά (όπως μνημεία και ιστορικά κτίρια) με την άυλη διάσταση του πολιτισμού – τα έθιμα, τις ιστορίες, τις μνήμες και τις αφηγήσεις που κουβαλούν οι άνθρωποι και οι κοινότητες. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια AALTO (Φινλανδία), Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) και Εβόρα (Πορτογαλία), καθώς και τις εταιρείες πληροφορικής ITML από την Ελλάδα και αστικού σχεδιασμού URBASOFIA από την Ρουμανία.

Στην Καβάλα, η δράση επικεντρώνεται στην ιστορική συνοικία Παναγία, μια περιοχή με βαθιά πολιτισμική διαστρωμάτωση και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το έργο φιλοδοξεί να αναδείξει τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και να φωτίσει τις πληθυσμιακές μετακινήσεις που διαμόρφωσαν τον κοινωνικό της ιστό.

Με την συμμετοχή του Μανώλη Πρατσινάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, επιστημονικά υπεύθυνου για την τοπική υλοποίηση του έργου, κατά την περίοδο 9–12 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν εργασίες και διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων φάσεων του έργου. Στο πλαίσιο των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Καβάλας, με στόχο τη διερεύνηση συνεργειών με υφιστάμενα ή παλαιότερα έργα που σχετίζονται με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τα εξής τμήματα:
◾ Τμήμα Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
◾Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών
◾Τμήμα Ψηφιακών Υπηρεσιών & Διαφάνειας
◾Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου, την ανταλλαγή απόψεων και τη συγκέντρωση ανατροφοδότησης σχετικά με τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:
◾Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας
◾Το Μουσείο Καπνού
◾Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
◾Η ΜΚΟ Northern Lights Aid
◾Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”

Το μέλλον της παράδοσης είναι ψηφιακό!
Με τη συμμετοχή του στο INT-ACT, ο Δήμος Καβάλας κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτιστικής εμπειρίας, δίνοντας φωνή στην ιστορία της Παναγίας, των ανθρώπων της, και της πολιτιστικής της παρακαταθήκης.
Μια παρακαταθήκη που δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν — αλλά και στο μέλλον!

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

12 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

12 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

12 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

12 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

12 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

13 ώρες ago