ΔΗΜΟΙ

Άσκηση δασικής πυρκαγιάς «Αινείας 2025» στη Βαρυμπόμπη

Το επίπεδο ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και της Περιφέρειας, καθώς και της συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Αινείας 2025» που διοργάνωσε η Περιφέερεια Αττιής στην περιοχή της Βαρυμπόπης.

Η άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς πραγμτοποιήθηκε στη θέση ΘΕΑ, στον ‘Αγιο Μερκούριο, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η άσκηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο και η επιλογή της Βαρυμπόμπης μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές της Αττικής σε δασικές πυρκαγιές.

Κύριος στόχος της άσκησης ήταν η επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της επάρκειας των δυνάμεων και του επιπέδου συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μέσα από ένα ρεαλιστικό σενάριο προσομοίωσης δασικής πυρκαγιάς. Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη και μάχιμοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Δασαρχείων Πάρνηθας και Πεντέλης, το ΕΚΑΒ, το ΠΕΠΥΔ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιολογητές και εθελοντικές οργανώσεις.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός ο οποίος βρέθηκε στο πεδίο για να παρακολουθήσει την άσκηση, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η σημαντική αυτή άσκηση έλαβε χώρα στον Δήμο μας. Τέτοιες πρωτοβουλίες μάς βοηθούν να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα σε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς.»

Ο Δήμος Αχαρνών δίνει διαρκώς ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, ενισχύοντας τις σχετικές δομές με μηχανήματα, σύγχρονο εξοπλισμό, υδροφόρες και πυροσβεστικά μικρού τύπου. Κάθε χρόνο, διατίθενται σημαντικά κονδύλια τόσο για την πρόληψη όσο και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος καθαρισμός, όχι μόνο σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε περίπου 600 ιδιωτικά οικόπεδα.

«Μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Γιώργο Σιδηρόπουλο, και όλο το προσωπικό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακατάπαυστα και με κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου να συνδράμουμε το έργο της Πυροσβεστικής και να προστατεύσουμε τον τόπο μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Βιάννου: Καλύπτει από το 2027 τα ενοίκια εκπαιδευτικών που επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή

Σε μία ουσιαστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων…

11 ώρες ago

Παρέμβαση Κολιάδη για την παραλία Τσαμπίκα μετά τις καταγγελίες για εργασίες

Άμεση παρέμβαση για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην παραλία Τσαμπίκα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρόδου…

11 ώρες ago

Δυτική Μακεδονία: Νέα τουριστική ταυτότητα με ψηφιακή πύλη, AI και στόχο τον τουρισμό τεσσάρων εποχών

Σε μια νέα φάση οργανωμένης τουριστικής προβολής επιχειρεί να περάσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας…

11 ώρες ago

Καλαμάτα: Εγκαινιάστηκε η αναβαθμισμένη κεντρική παιδική χαρά στο αναψυκτήριο

Στην παράδοση μιας ακόμη αναβαθμισμένης υποδομής για παιδιά και οικογένειες προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας, με…

11 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Πλήθος κόσμου στη δεύτερη μέρα της «Πόλης Πολιτισμού 2026» – Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι εκδηλώσεις της «Πόλης Πολιτισμού 2026» στην…

12 ώρες ago

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς και «Red Code» για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Ιδιαίτερα επιβαρυμένες καιρικές συνθήκες διαμορφώνονται σήμερα, Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας,…

12 ώρες ago