Τις κοινωνικές του πολιτικές ενισχύει ο δήμος Αθηναίων που, σύμφωνα και με το δήμαρχο της πόλης έχει διασφαλίσει στέγη σε 154 ωφελούμενους, εκ των οποίων 82 βρήκαν και εργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούμενης στέγης, κατάρτισης και εργασίας, για ευάλωτα άτομα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος έχει στόχο την κοινωνική και εργασιακή επανένταξη μεμονωμένων ατόμων αλλά και οικογενειών, που είτε διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης, είτε φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές.

Το πρόγραμμα για στέγαση, εκπαίδευση και ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας ύψους 1.120.000 ευρώ, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αφορά σε 46 οικογένειες.

Ο Χάρης Δούκας, αναερόμενος στο νέο πρόγραμμα δήλωσε:«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, που διασφαλίζει την οριστική και αξιοπρεπή ένταξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Αθηναίων υλοποιώντας τρία σχέδια του προγράμματος έχει διασφαλίσει στέγη σε συνολικά 154 ωφελούμενους, ανάμεσα τους και 32 παιδιά. Μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, 82 άτομα βρήκαν εργασία, πετυχαίνοντας ποσοστό εργασιακής επανένταξης 70% έναντι της αρχικής πρόβλεψης, που κυμαινόταν στο 20%. Στόχος μας είναι να μην είναι κανένας μόνος, και καμία μόνη στην πόλη μας, γι’ αυτό στεκόμαστε δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη».

Να σημειωθεί ότι η προσφορά στέγασης αφορά την κάλυψη του ενοικίου για 24 μήνες σε αυτόνομα διαμερίσματα, ενώ προβλέπει την κάλυψη δαπανών οικοσκευής και λειτουργικών δαπανών, την επιδότηση εργασίας και κατάρτισης, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, διασύνδεση και παραπομπή σε αρμόδιες και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν άτομα που φιλοξενούνται σε στεγαστικές δομές, και συγκεκριμένα στους Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, το Υπνωτήριο, τον Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και την Κοινωνική Κατοικία ή διαβιούν στον δρόμο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και άτομα που εξυπηρετούνται από συνεργαζόμενους φορείς και συγκεκριμένα από το Υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, την ΕΠΑΝΟΔΟ καθώς και από τα Προγράμματα Επανένταξης εξαρτημένων γυναικών και ανδρών του 18 Άνω-ΨΝΑ.

Η υλοποίηση του Σχεδίου, που βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης των αιτημάτων ελέγχεται από τη Διαχειριστική Αρχή του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και Διαχειριστής Φορέας είναι η Αναπτυξιακή Αθήνας Α.Ε.