ΔΗΜΟΙ

Η Λάρισα στο “μικροσκόπιο” για τη μείωση της ρύπανσης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετέχει στο πρόγραμμα Horizon Europe και ειδικότερα στο SentiCity, με συμμετοχή 127.500€ και η πόλη που θα μελετηθεί, όπως αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του, είναι αυτή της Λάρισας.

Πρόγραμμα SentiCity

Σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα Horizon Europe, και ειδικότερα στο SentiCity, θα χρησιμοποιηθούν δείκτες υγείας του τοπικού πληθυσμού για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των υιοθετημένων στρατηγικών μείωσης της ρύπανσης, ενώ το σύστημα και η πλήρης προσέγγιση θα παρουσιαστεί σε τρεις πόλεις, με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες: Σεβίλλη, Ισπανία – Λευκωσία – Κύπρος και Λάρισα – Ελλάδα. Επιπλέον, συγκεκριμένα σύνολα δεδομένων θα συλλεχθούν επίσης από τρεις επιπλέον πόλεις (Αθήνα, Ελλάδα – Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, Ισπανία – Τρέντο, Ιταλία), οι οποίες θα λειτουργούν ως δορυφόροι, πιλότοι ελέγχου.
Το SentiCity θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με γενικό στόχο να παρέχει στους διαχειριστές των πόλεων νέα εργαλεία και ένα σύστημα βάσει δεδομένων για την αξιολόγηση των κινδύνων ρύπανσης στις πόλεις τους και την ιεράρχηση των πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών στρατηγικών μείωσης.

Το σύστημα της Λάρισας

Το SentiCity, θα αναπτύξει πλήρες πλαίσιο παρακολούθησης, που περιλαμβάνει: 3 αισθητήρες εδάφους και αέρος LHR για GHG, 1 συσκευή νανοτεχνολογίας προηγμένης τεχνολογίας μέτρησης περιβαλλοντικών συνθηκών NEMS-FTIR, ένα δίκτυο αισθητήρων βασισμένο σε IoT (διαρκής έλεγχος ποιότητας) με τουλάχιστον 3 σταθμούς παρακολούθησης για την ποιότητα του αέρα και 5 για μετρήσεις ποιότητας εδάφους και μια συσκευή TRITON (φίλτρων). Η μέθοδος RS (βιομηχανικές και ηλεκτρονικές λύσεις) θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την παρακολούθηση της ρύπανσης του εδάφους και του αέρα.

Οι εθελοντές –πολίτες της Λάρισας

70 πολίτες θα στρατολογηθούν ως εθελοντές και θα τους παρασχεθεί η συσκευή που μοιάζει με έξυπνο ρολόι για ανίχνευση CO2 και CH4, καθώς και με τον ιχνηλάτη δραστηριότητας για την παρακολούθηση ζωτικών στοιχείων και την εφαρμογή για μετρήσεις θορύβου. Ένα άτομο από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη των πολιτών-εθελοντών. Επιπλέον, ένας υπάλληλος του CyRIC (το CyRIC έχει γραφείο στη Λάρισα) θα είναι επίσης διαθέσιμος για τεχνική υποστήριξη. Πληροφορίες για την ήδη εφαρμοζόμενη ρύπανση σχετικά με μέτρα θα παρέχονται από την Περιφέρεια, η οποία θα επιτρέψει τη συλλογή στατιστικών δεδομένων υγείας σχετικά με τον πληθυσμό.

Τελευταία άρθρα

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ΑΣΤΕ Κρήτης

Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στον χώρο του τουρισμού, μέσα από την κατάρτιση και εκπαίδευση…

4 ώρες ago

23,8 εκ. ευρώ για πόσιμο νερό από την Περιφέρεια Κρήτης

Έργα και παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 23.854.200 ευρώ, με στόχο την βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και…

4 ώρες ago

Πρόταση για τέλος χρήσης δημοτικού χώρου για εκδηλώσεις

Χρήματα στα ταμεία του από την παραχώρηση του δημοτικού σταδίου της πόλης για την διεξαγωγή…

4 ώρες ago

«Αγία Βαρβάρα, Αθήνα, Συμμαχία» και στην καθαριότητα

Με ένα απορριμματοφόρο ενισχύει τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Αγίας Βαρβάρας, ο δήμος Αθηναίων, προκειμένου…

5 ώρες ago

Στην Αλεξανδρούπολη για τις υποδομές ο Γ. Βρούτσης

Από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης που…

24 ώρες ago

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με αντιπροσωπεία από το Αλιαγά της Τουρκίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς και η διεύρυνση των…

1 ημέρα ago