ΔΗΜΟΙ

Κατασχέσεις λογαρισμών για χρέη στους δήμους

Το γράμμα του νόμου είναι αναγκαασμένοι να εφραρμόσουν οι δήμοι όσον αφορά στην υποχρεωτική είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμη και αν έχουν περάσει δεκαετίες.

Και ενώ ο χρόνος για την τακτοποίηση τους με τη χρήση διευκολύνσεων στις 14 του μήνα, δεν είναι λίγοι οι δήμοι που παρά το ότι είναι αντίθετοι με αυτήν την πρακτική, προβαίνουν σε αναγκαστικές κατασχέσεις λογαρισμών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δήμου Πατρών, που αν και η διοικούσα Αρχή είναι αντίθετη στην συγκεκριμένη πολιτική έχει προχωρήσε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη δέσμευση περισσοτέρων από 14.000 λογαριασμών προκειμένου να εισπράξει χρέη από δημοτικά τέλη και φόρους που κινδύνευαν να διαγραφούν.

Όπως αναφέρετε, το σύνολο των οφειλών από δημότες προς το δήμο ξεπερνούν τις  175.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών της πόλης:

«Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενημερώναμε τους πολίτες πώς μπορούν να δουν τις οφειλές τους, ακόμα και ηλεκτρονικά.

Πολλές φορές, με δελτία τύπου, τους έχουμε καλέσει να έρθουν στον Δήμο, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους γιατί αν δεν γίνει αυτό, με τους νόμους της κυβέρνησης, ο ταμίας που είναι ο δημόσιος υπόλογος και ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών, διότι αν δεν το κάνουν, πέρα από τις πειθαρχικές διώξεις, τους γίνεται καταλογισμός των ποσών που θα χαθούν από το Δήμο.

Αυτό που απαντάμε, λοιπόν, εμείς, είναι ότι δεν κάνει ο Δήμος Πατρέων τις κατασχέσεις. Τις κάνει η κυβέρνηση με τους νόμους της και τις εγκυκλίους της, διότι ο προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών είναι δημόσιος υπόλογος και δεν υπακούει στον δήμαρχο, ούτε στον αντιδήμαρχο οικονομικών παρά μόνο στη υπηρεσία είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Στον αντίποδα, εμείς αυτό που έχουμε κάνει, είναι με αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ζητάμε από την κυβέρνηση το δημοτικό συμβούλιο να έχει τη δυνατότητα να διαγράφει οφειλές, μικροφειλετών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν και παράλληλα να μην διώκονται οι δυο δημόσιοι υπόλογοι για τα ποσά που θα έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο να διαγραφούν.

Αυτή η απόφαση έχει παρθεί από το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έγινε τίποτα αποδεκτό και συνεχίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. Επίσης, είπαμε να διαγράφονται οι προσαυξήσεις στις οφειλές όσων είναι οικονομικά ασθενέστεροι, γιατί είναι μεγάλα ποσά αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό από καμία κυβέρνηση».

Πηγή: thebest.gr

Share

Τελευταία άρθρα

“Τα μνημεία δεν είναι για πριβέ γλέντια”: Ανακοίνωση των Αρχαιολόγων για τη γαμήλια δεξίωση της κόρης των Κωστόπουλου – Μπαλατσινού στο Νιόκαστρο της Πύλου

Σφοδρές αντιδράσεις στην κοινότητα των αρχαιολόγων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Νιόκαστρο της Πύλου φιλοξένησε ιδιωτική…

11 ώρες ago

Ισίδωρος Μάδης: «Η καλύτερη καταστολή είναι η πρόληψη»

Την ανάγκη η χώρα να επενδύσει ουσιαστικά στην πρόληψη και όχι μόνο στη διαχείριση των…

13 ώρες ago

Κατερίνη: Σε λειτουργία το αναβαθμισμένο δημοτικό πάρκινγκ στην Παραλία

Στοχεύει στην ουσιαστική μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και την εξυπηρέτηση ντόπιων και επισκεπτών.

16 ώρες ago

Σπάρτη: Νέο πρόσωπο για τα σχολεία Αγίου Ιωάννη

Αλλάζει ο περιβάλλων χώρος του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Σπάρτης.

16 ώρες ago

Σπέτσες: 2 εκ. ευρώ για αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία του Ιανουαρίου

Εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

16 ώρες ago

Συνάντηση Τοψίδη με το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ για το Δημογραφικό

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στο επίκεντρο του εθνικού σχεδιασμού.

16 ώρες ago