Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, η υποψήφια διδάκτωρ Qiqi Yang επισκέφτηκε την περιοχή και πραγματοποιήθηκε ευρεία δειγματοληψία ιζημάτων από θέσεις στις δύο λίμνες των Πρεσπών που χρησιμοποιούνται έντονα από πελεκάνους και άλλα υδρόβια πουλιά.

Η έρευνα αποσκοπεί στην έγκαιρη ανίχνευση ιών γρίπης των πτηνών στο υδάτινο περιβάλλον, ενώ στόχος της πιλοτικής έρευνας είναι η βαθύτερη κατανόηση της γρίπης στους αργυροπελεκάνους και η συμβολή στον μετριασμό των επιπτώσεων της νόσου στους πληθυσμούς τους.

Η συμμαχία αυτή με το εξέχον ακαδημαϊκό ίδρυμα αναμένεται ότι θα συμβάλλει στην προστασία των αργυροπελεκάνων και των ενδιαιτημάτων τους!