ΔΗΜΟΙ

Εφαρμογή «Μystreet» για τα τραπεζοκαθίσματα

Κάθε είδους παράβαση που αφορά στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, αλλά και την δυνατότητα στους πολίτες να προβούν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν αυθαιρεσίες, αφορά η ηλεκτρονική εφαρμογή «Μystreet» από τους δήμους.

Με σκοπό την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την εύκολη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, οι δήμοι θα καταχωρίσουν στο ηλεκτρονικό σύστημα «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr – ΕΨΠ.

Μέσω του συστήματος θα ελέγχουν τις άδειες των καταστημάτων που βρίσκονται εντός των ορίων τους και θα έχουν τη  δυνατότητα εντοπισμού του τμήματος του κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνεται αυθαίρετα  από το κατάστημα, είτε με αυτοψία, είτε μέσω υποβολής καταγγελίας από πολίτες.

Τη λειτουργία νέας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής με την ονομασία «mystreet», στην οποία οι πολίτες θα μπορούν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους – και στα πρότυπα της εφαρμογής «ΜyCoast»- να καταγγείλουν την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων σε πεζοδρόμια, πάρκα και πλατείες, κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης, σε όλη τη χώρα.

Η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται μετά τη θεσμοθέτηση και ισχύ  τριπλασιασμού των προστίμων και αυστηρών κυρώσεων για τους παραβάτες.

Η εφαρμογή αναπτύσσεται από το «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» και συντηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι δωρεάν και εγκαθίσταται σε «έξυπνες» συσκευές.

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης δύναται να αναζητά πληροφορίες για τις παραχωρήσεις δημοσίου χώρου μέσω ειδικά διαμορφωμένου χάρτη με περιγραφικά και γεωχωρικά δεδομένα της εκάστοτε περιοχής του κάθε Δήμου και να υποβάλλει τη σχετική καταγγελία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΕΛ.ΚΕ.Δ. αναπτύσσει πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, και το οποίο συντηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι με τον σχετικό νόμο, έχει τριπλασιαστεί το πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων σε πάρκα, πλατείες, άλση και παραλίες από τραπεζοκαθίσματα και σχετικό εξοπλισμό και ισχύουν αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

Τελευταία άρθρα

Μητσοτάκης για Κωνσταντέλλο: «Μας άνοιξε τα μάτια» στην Πολιτική Προστασία

Μια ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο…

8 ώρες ago

Αυτοψία Τοψίδη στο έργο “Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας-Παραλίας Πετρωτών-Ορίων”

Θα ζητηθεί παράταση του έργου έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2027 καθώς η αποκάλυψη σημαντικών αρχαιολογικών…

8 ώρες ago

Σε τροχιά υλοποίησης το νέο κλειστό κολυμβητήριο Τυρνάβου

Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου.

8 ώρες ago

Στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τον νέο Κώδικα

Η ΚΕΔΕ προσβλέπει στη διοικητική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με…

9 ώρες ago

Άνδρος: “Όχι” στην επέλαση των ανεμογεννητριών

"Η Άνδρος δεν πρόκειται να αποτελέσει μια απλή μπαταρία για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

9 ώρες ago

Δικαιώθηκε στο Εφετείο ο Δήμος Πεντέλης

Απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό η αγωγή και η διεκδίκηση αποζημίωσης λόγω της μείωσης του συντελεστή…

9 ώρες ago