ΔΗΜΟΙ

Υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων με ηλεκτρονικά συστήματα ελεγχόμενης χρήσης στην Κοζάνη

Υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα ελεγχόμενης χρήσης, αναγνώρισης χρήστη και ζύγισης απορριμμάτων, θα εγκατασταθούν στην Κοινότητα Πετρανών του Δήμου Κοζάνης, στο πλαίσιο λειτουργίας ενός πρότυπου πιλοτικού συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω (ΠοΠ), στηριζόμενο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

Στόχος του, είναι η ενδυνάμωση της κεντρικής ιδέας της ανακύκλωσης σε κάθε πολίτη αλλά και η χρέωση των δημοτικών τελών ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό.

Το πρόγραμμα θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη, τα οποία καλύπτουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές, όπως η δίκαιη χρέωση δημοτικών τελών, η μείωση κόστους διαχείρισης απορριμμάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι μειωμένες ποσότητες απορριμμάτων προς υγειονομική ταφή, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας.

Η σχετική σύμβαση, συνολικού προϋπολογισμού 1.409.136,00€ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και το ΥΠΕΝ, υπογράφηκε με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Κ.ΚΟΣΣΥΒΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ και τον Δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας Νίκου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κοζάνης Περικλή Αλειφέρη.

Η επιλογή του Οικισμού Πετρανών για την πιλοτική εγκατάσταση του πρώτου έργου πανελλαδικά σε τόσο μεγάλο εύρος, έγινε με βάση:

α) τις χρήσεις που επικρατούν στην περιοχή καθώς ο οικισμός αποτελεί μεικτή ζώνη κατοικίας – εμπορίου, τυπικό παράδειγμα τοπικών κοινοτήτων,

β) τον πληθυσμό της περιοχής και

γ) το γεγονός ότι στην Κοινότητα Πετρανών υπάρχει ανεπτυγμένο σύστημα ΔσΠ και οι κάτοικοι είναι εξοικειωμένοι με την όλη διαδικασία.

Τελευταία άρθρα

Αγγελούδης: “Οφείλουμε να υπηρετούμε την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ασφάλεια & τις ίσες ευκαιρίες”

Δήλωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, για την Εργατική Πρωτομαγιά.

3 ώρες ago

Περ. Αττικής: “Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε”

Έναρξη νέας αντιπυρικής περιόδου 2026 και η Περιφέρεια δίνει απλές οδηγίες τόσο για την αποφυγή…

3 ώρες ago

Πρωτομαγιά με άσκηση ετοιμότητας στον Υμηττό

Πάλι πρωτοτύπησε ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης καθώς υποδέχτηκε τον Μάη στον Υμηττό, με άσκηση…

3 ώρες ago

Γ. Μώραλης: Πρέπει να προστατεύσουμε τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα

Το μήνυμα του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, για την Πρωτομαγιά.

4 ώρες ago

Τήνος: Νέα νίκη κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί

Κοινή δήλωση της επάρχου Τήνου, Νατάσας Δεληγιάννη και του Δημάρχου, Παναγιώτη Κροντηρά, για την αθώωση…

4 ώρες ago