Το θέμα της αιθαλομίχλης που σύμφωνα με τους επιστήμονες απειλεί ακόμη και την υγεία των κατοίκων της περιοχής εξακολουθεί να απασχολεί τα Ιωάννινα.

Για το ζήτημα, που χαρακτηρίζεται μείζον πρόβλημα τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και τη δημοτική Αρχή της πόλης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας συναντήθηκε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αναφερόμενος στο θέμα και την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε τη σημασία της συλλογής επιστημονικών δεδομένων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την κατανόηση της έκτασης και των αιτιών του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιτευχθεί με τη συνεργασία, κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών προκειμένου αυτά να προβούν σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θερμαίνονται.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος σε δηλώσεις του είπε:

«Όπως μας ενημέρωσε η υφυπουργός, το νέο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ 2025’ προσφέρει υψηλή επιδότηση 95% για τα αδύναμα νοικοκυριά. Είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνήσουμε αυτή την ευκαιρία στους πολίτες, και ο Δήμος θα φροντίσει να ενημερώσει πλήρως την τοπική κοινωνία».

Από την πλευρά της η κ. Σδούκου σημείωσε ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης σχετίζεται άμεσα με την θέρμανση και ανέφερε ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη να υποστηρίξει οικονομικά τα νοικοκυριά για την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον μεθόδων.

Επεσήμανε επίσης τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης, καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν κι αυτοί από την μεριά τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αρχικά κάνοντας αίτηση στα προγράμματα που υπάρχουν προκειμένου να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουν τα σπίτια τους, αλλά ταυτόχρονα να αναλογιστούν κατά πόσο συμβάλλον με τον δικό τους τρόπο στο να μεγεθυνθεί το πρόβλημα.

Μάλιστα για το θέμα, έχει ήδη παρουσιάσει και τα πρόσφατα προγράμματα του Υπουργείου, όπως το «Εξοικονομώ 2025», το πρόγραμμα αλλαγής θερμοσιφώνων και αντλιών θέρμανσης, αλλά κι αυτά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις ΔΕΥΑ και την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων.

Και για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου η υφυπουργός δήλωσε: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της χώρας με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως τα Ιωάννινα. Βεβαίως υπάρχει ένα χρέος της πολιτείας να βοηθήσει με μέτρα και με κίνητρα τους πολίτες να στραφούν προς φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές θέρμανσης όμως θα βάλει στο τραπέζι και το αίσθημα της ατομικής συνείδησης και ευθύνης που έχει ο καθένας μας, που ζει σε ένα μέρος και θέλει στο μέρος το οποίο ζει καθημερινά να είναι πιο υγιές».

Τέλος, στη συζήτηση, τέθηκε και το θέμα της προόδου των έργων φυσικού αερίου στην περιοχή, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο, θα παρακολουθηθεί στενά η εξέλιξη του έργου, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες.

Η υφυπουργός συμφώνησε ότι τα έργα φυσικού αερίου αποτελούν προτεραιότητα και δεσμεύθηκε για συνεχή συνεργασία με τον Δήμο, προκειμένου να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια και να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση.