Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για το τέλος ταφής
Νομοθετική ρύθμιση για το θέμα του τέλους ταφής ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής.
Συγκεκριμένα, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων και την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ένωσης των δήμων του Λεκανοπεδίου,
Όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογιώργη το ποσό για το τέλος ταφής θα είναι χαμηλότερο για τους δήμους.
«Θα είναι διαφορετικό το ποσό, θα είναι χαμηλότερο το ποσό για τους Δήμους και θα υπάρχει μια διαδικασία, η οποία βελτιστοποιεί την είσπραξη τέλους ταφής ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους δήμους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν και περαιτέρω ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση θα παρέμβει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ολόκληρη τη χώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχεδιαζόμενη νομοθετική παρέμβαση προβλέπει μείωση κατά 30-35% στα ποσά που θα καταβάλουν οι δήμοι για το 2025. Συγκεκριμένα θα πληρώσουν μόνο τα τέλη του δεύτερου εξαμήνου του 2024 και του πρώτου εξαμήνου του 2025, αποφεύγοντας την επιβάρυνση και για το δεύτερο εξάμηνο του 2025, όπως προβλέπει η απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
Σημειώνεται πως η αύξηση των τελών διαχείρισης απορριμμάτων για το 2025 ξεπερνά 177 εκατ. ευρώ με προείσπραξη του τέλους ταφής για το β εξάμηνο του 2024 και όλο το 2025.
Αυτή η αλλαγή αναμένεται να μειώσει τους προϋπολογισμούς για την καθαριότητα, με συνολική μείωση περίπου 60 εκατ. ευρώ.