ΔΗΜΟΙ

Άσκηση ετοιμότητας στο δήμο Νίκαις- Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Την πρώτη του άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποίησε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη με στόχο την αξιολόγηση της ετοιμότητας και του συντονισμού των δυνάμεων πολιτικής προστασίας.

Στην άσκηση που σχεδίασε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με αξιωματικούς του Π.Σ, συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία με μέσα και προσωπικό της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ) , το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Πειραιά και οι Υπηρεσίες του δήμου, υπό τον συντονισμό της Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κας Αφροδίτης Μάλαμα.

Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μαραγκάκης ανφερόμενος στο σενάριο και την ανταπόκριση των εμπλεκομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δήλωσε:

«Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών είναι προτεραιότητά μας. Αυτή η άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Σε συνεργασία με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κα Αφροδίτη Μάλαμα, στοχεύουμε στην  επανάληψη ασκήσεων με διαφορετικό σενάριο για διαφορετικές συνθήκες, προκειμένου να εξοικειωθούμε με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα για την ασφάλεια των πολιτών. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση Πυροσβεστικής Πειραιά, την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, το Α΄ Τμήμα Τροχαίας Πειραιά και όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους που συνεργάστηκαν  για την επιτυχία της άσκησης».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά από ισχυρή βροχόπτωση, όγκος υδάτων από την οδό Γ.Παπανδρέου (παραπλεύρως της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών) άρχισε να πλημμυρίζει τον οικισμό Σταματάκη. Εκεί, επενέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης που τοποθέτησε σακιά με άμμο στην είσοδο της οδού Σταματάκη για να εμποδίσει την εισροή υδάτων. Παράλληλα η Ε.Μ.Α.Κ. επενέβη με πλωτό μέσο και προσωπικό της, απεγκλωβίζοντας οδηγό οχήματος μέσα από τα πλημμυρισμένα ύδατα (τον οποίο προσομοίωσε οδηγός με όχημα της Διοικητικής Μέριμνας του Δήμου) επί της οδού Ι.Δραγούμη.  Στη συνέχεια, όχημα της Πυροσβεστικής, προχώρησε σε άντληση υδάτων από τον οικισμό.

Στο απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας, συνεχίστηκε η άσκηση με ειδικά οχήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου (φορτωτής γαιών και φορτηγό με αρπάγη και ανοιχτά φορτηγά). Εκεί, σύμφωνα με το σενάριο, φερτά υλικά είχαν φράξει φρεάτια ομβρίων επί της οδού και η βροχή πλημμύριζε την οδό. Επί τόπου επενέβη το προσωπικό του Δήμου, καθαρίζοντας το σημείο από τα φερτά υλικά και απομακρύνοντάς τα.

Ο σχεδιασμός, οι ενέργειες και η υλοποίηση του προγράμματος της άσκησης, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, χάρη στην άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Σημαντική ήταν η συμβολή και της Τροχαίας, η οποία μερίμνησε για την ομαλή κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, διατηρώντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας και για τους συμμετέχοντες στην άσκηση.

Τελευταία άρθρα

Δήμος Αμαρουσίου: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά

Απόλυτη συνεργασία με τις αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης στην Υ.ΔΟΜ.

8 ώρες ago

Επιστροφή στα θρανία για τον Δήμαρχο Γλυφάδας

Στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας επέστρεψε ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου, μετά από πρόσκληση των μαθητών.

8 ώρες ago

Δράσεις για την τουριστική προβολή του Δήμου Σουφλίου

Ο Δήμος Σουφλίου επενδύει στην εξωστρέφεια, προωθώντας τη μοναδική του ταυτότητα, την ιστορία του μεταξιού,…

9 ώρες ago

Ανοιχτό θέατρο στη Νεάπολη ετοιμάζει ο Δήμος Μονεμβασίας

Υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο.

9 ώρες ago

Νέα Σμύρνη: Ο Ν. Χαρδαλιάς εγκαινίασε τις παιδικές χαρές του Άλσους

Γ. Κουτελάκης: «Οι παιδικές χαρές είναι μόνο η αρχή, καθώς με τον Ν. Χαρδαλιά στην…

10 ώρες ago

Σκάνδαλο στις Πολεοδομίες: Η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς – Οι ενέργειες που είχαν γίνει

Ο Δήμος Κηφισιάς τοποθετήθηκε επίσημα για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να δρούσε…

10 ώρες ago