ΔΗΜΟΙ

Ψηφιακό ταξίδι στον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης

Ψηφιακό ταξίδι στη νεότερη ιστορία και στους πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης προσφέρει ο δήμος θεσσαλονίκης μέσω της πλατφόρμας discover.thessaloniki.gr.

Τα αποτελέσματα του έργου «Ψηφιακή ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή της νεότερης άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Θεσσαλονίκης», το οποίο παρουσιάζει το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της πόλης αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το έργο, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και την ENNEAS, παρέχοντας σε ηλεκτρονική μορφή σημαντικό μέρος του αποθετηρίου της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συνολικά, ψηφιοποιήθηκαν 1.200 σπάνια βιβλία που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα και 600 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων σκίτσων του Γύζη.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η πολιτιστική κληρονομιά να καταστεί ψηφιακά διαθέσιμη στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του διαδικτύου.

Όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης:

«Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία του πολιτισμού και τα δύο μαζί στην υπηρεσία του πολίτη. Σε αυτόν τον χώρο έχουν γραφτεί σελίδες που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης μας και τον πολιτισμό κι έρχεται τώρα η τεχνολογία να το κάνει ένα πολύ απλό μέσο, για να πάει μέχρι και το τελευταίο σπίτι. Ξεκινάμε μία νέα εποχή όπου οι συμπολίτες μας, χωρίς να χρειαστεί να έρχονται εδώ, μπορούν να βλέπουν ό,τι έχει γίνει, ό,τι παρέχει η Δημοτική Πινακοθήκη».

Τελευταία άρθρα

Νίκος Χαρδαλιάς από τις Βρυξέλλες: Διεκδικεί περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Αττικής

Με σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και επίκεντρο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος…

6 ώρες ago

Στην Επιτροπή Νήσων & Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Οινουσσών

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά.

9 ώρες ago

Το ParkOut City Flow έρχεται στην Κυψέλη

Nέα προσέγγιση στην αστική μετακίνηση.

9 ώρες ago

Nέος μεγάλος υπόγειος αγωγός απορροής ομβρίων υδάτων στην Ηράκλεια

Στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και η προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα.

10 ώρες ago

830.000 ευρώ για την αναβάθμιση 11 γηπέδων του Δήμου Ιωαννιτών

Οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται στη βελτίωση της εικόνας των γηπέδων, αλλά αποσκοπούν πρωτίστως στην κάλυψη…

10 ώρες ago

Ζάκυνθος: Oικονομική ενίσχυση από τη Βουλή των Ελλήνων στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπέγραψε την έγκριση νέας οικονομικής ενίσχυσης ύψους…

11 ώρες ago