«Σάρκα και οστά» παίρνει ένα νέο µεγάλο project, που αναµένεται να αλλάξει, σε συνδυασµό µε τις µεγάλες αναπλάσεις και τον ενοποιηµένο ποδηλατόδροµο, την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η Μαρίνα Αλίµου θεωρείται η µεγαλύτερη της χώρας, αλλά και των Βαλκανίων.

Βρίσκεται στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε µια εξαιρετικά στρατηγική θέση, καθώς βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλµ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλµ. νότια του λιµανιού του Πειραιά και 30 χλµ. από το διεθνές αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος». Η Μαρίνα Αλίµου αποτελεί και θα αποτελέσει ακόµα περισσότερο µετά τη µεγάλη ανάπλασή της σηµείο αναφοράς της πρωτεύουσας και αναπόσπαστο µέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Δείτε πώς θα γίνει η Μαρίνα Αλίμου μετά την μεγάλη ανάπλασή της

Έτσι θα είναι η Μαρίνα Αλίμου: Διαθέτει 1.100 µόνιµες θέσεις σκαφών και κτιριακή ανάπτυξη 18.500 τ.µ.

Με χερσαίο χώρο 210.000 τ.µ., θαλάσσιο χώρο 428.000 τ.µ. και λιµενοβραχίονες µήκους 1.170 µ., διαθέτει 1.100 µόνιµες θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 για super yachts άνω των 25 µέτρων, και χώρο διαχείµασης για περίπου 350 σκάφη. Το µέγιστο βάθος της είναι 6,5 µέτρα. Σύµφωνα µε το project, στα 210 στρέµµατα χερσαίας έκτασης προβλέπεται κτιριακή ανάπτυξη 18.500 τ.µ., που θα φιλοξενήσει τουριστικές, εµπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Η αναβάθµιση του θαλάσσιου τµήµατος και ο εκσυγχρονισµός των υποδοµών και των υπηρεσιών φιλοξενίας σκαφών θα κατατάξουν τη Μαρίνα Αλίµου σε µία από τις πιο σύγχρονες της Μεσογείου. Το έργο, αν και πέρασε από σαράντα κύµατα, µε την Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τουρισµού, τον Ιούνιο, πήρε το «πράσινο φως» για την έναρξη της µεγάλης αυτής ανάπλασης και της επένδυσης των εταιρειών Ακτωρ Παραχωρήσεις και REDS.

Δείτε πώς θα γίνει η Μαρίνα Αλίμου μετά την μεγάλη ανάπλασή της

Δείτε πώς θα γίνει η Μαρίνα Αλίμου μετά την μεγάλη ανάπλασή της

Όπως διακρίνεται και στις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις του έργου, πέραν των χώρων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της µαρίνας, προβλέπονται και εκτεταµένοι χώροι ιδανικοί για περίπατο, αλλά και ποδήλατο, µε στόχο να δηµιουργηθεί ένας υπερτοπικός πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, όχι µόνο από τη Νότια Αττική. Ιδιαίτερη έµφαση έχει δοθεί σε µια σύγχρονη, «πράσινη» ανάπτυξη, ενώ αξίζει να σηµειωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η χρήση του κολυµβητηρίου, το οποίο παραµένει ενταγµένο στην περιοχή.

Τέλος, σειρά από µεγάλα έργα εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί κατά µήκος όλης της ακτογραµµής των 70 χιλιοµέτρων µέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου και αναβαθµίζουν την περιοχή και συνολικά την Αττική: από τον Πύργο του Πειραιά (Piraeus Tower), που είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία µετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του, µέχρι τη µεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο Ελληνικό, το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Φαληρικό Ορµο, που θα αποτελέσει ένα νέο σηµαντικό τοπόσηµο για την Αττική και τους κατοίκους της και πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και τον νέο, ενοποιηµένο αστικό ποδηλατόδροµο-πεζόδροµο.

*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»