Την θέση στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας εδραιώνει ο Πειραιάς όπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και την συμμετοχή εκπροσώπων της διεθνούς αγοράς και του χώρου των οινοπαραγωγών, το 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μετείχαν 210 συνέδρους απ΄ όλη την Ευρώπη, ενώ το παρόν έδωσαν η υφυπουργός Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού  Άντζελα  Γκερέκου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννηε Μώραλης, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και φορέων της πόλης.

Το συνέδριο δεν περιορίστηκε  μόνο στην προβολή και την προώθηση της γαστρονομίας, αλλά προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήματα που θέτουν το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή και πως αυτά επηρεάζουν τόσο τον τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων όσο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, 40 σύλλογοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, παρουσίασαν τα προϊόντα τους και την οινολογική παράδοση της χώρας τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής των βραβείων, CEUCO AURUM AWARDS 2024 «Europe – Excellence – Enogastronomic», ο δήμαρχος Πειραιά τιμήθηκε για το σημαντικό του έργο στην πόλη, παραλαμβάνοντας το βραβείο από την υφυπουργό Τουρισμού.

Επίσης ο κ. Μώραλης απένειμε το βραβείο «Καλύτερου Αρτοποιού 2024» στον Παναγιώτη Σαχινίδη.

Η Υφυπουργός Τουρισμού  Έλενα Ράπτη,  εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Στο Υπουργείο Τουρισμού συντασσόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια, γι΄ αυτό βρισκόμασταν μαζί,  πριν από περίπου ένα μήνα, στο 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, δίνοντας έμφαση στη γαστρονομία ως σημαντική παράμετρο της τουριστικής ανάπτυξης».

Η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού,  Άντζελα Γκερέκου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του ΕΟΤ, τα τελευταία πεντέμισι  χρόνια και μαζί με τα στελέχη του, προσπαθήσαμε  και  τον ενδυναμώσαμε, κάνοντας δημιουργικές καμπάνιες, σε μία κατεύθυνση που αναδεικνύει την Ελλάδα  ως βιώσιμο τουριστικό προορισμό και τον χειμώνα και το καλοκαίρι, που η γαστρονομία είναι μία συγκολλητική ουσία για τις εμπειρίες των επισκεπτών στην Ελλάδα».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόνισε:

«Η γαστρονομία είναι μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας και της κουλτούρας του Πειραιά. Ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας ο Πειραιάς ήταν ανέκαθεν, ένα μοναδικό μωσαϊκό πολιτισμών και γεύσεων, μια πολυσυλλεκτική κουζίνα.

Οι γεύσεις και τα πιάτα που μπορεί κανείς να βρει στην πόλη μας είναι απόλυτα συνυφασμένες με τη μοναδικότητα του Πειραϊκού τοπίου, τη θάλασσα του Πειραιά, την ιστορία, την κουλτούρα, την αυθεντικότητα των ανθρώπων, καθώς και με τον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης μας. Η προσπάθειά μας ως Δημοτική Αρχή, ώστε να αναδείξουμε τον Πειραιά, μεταξύ άλλων και ως ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό γαστρονομικό προορισμό, αποδίδει καρπούς. Είμαι βέβαιος ότι με τη διοργάνωση του 21ου Συνεδρίου της CEUCO, η πόλη μας θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό επίπεδο και όχι μόνο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική και την εξωστρέφεια που επιθυμούμε».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες που ξεχωρίζουν για τη γαστρονομική τους κουλτούρα. Οι γαστρονομικές προτάσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους τόπους από όπου προέρχονται τα προϊόντα, καθώς σε κάθε τόπο, όπως εδώ στη Μεσόγειο, βρίσκεις μοναδικά υλικά. Τα προϊόντα της Μεσογείου εξάλλου είναι τα καλύτερα, όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, όπως είναι το ελαιόλαδο. Για τον λόγο αυτόν, η Μεσογειακή κουζίνα είναι ξεχωριστή και από άποψη της υγιεινής διατροφής».

Τέλος, χαιρετισμό επίσης απηύθυναν οι διεθνείς εκπρόσωποι :

Από την Γαλλία, ο Jean-Claude Estirach, από το Βέλγιο, ο  Daniel Haulotte,  από την Πορτογαλία ο Jose Manuel Alves, από την Ουγγαρία η  Ibolya Haberné  και από την Ισπανία ο  Fernando Andonegui Menezo.