Πε. Ιούλ 25th, 2024

Δήμος Παιανίας: Διαρκής μάχη υπέρ της δημόσιας υγείας – Απομακρύνονται τόνοι αμίαντου

Συνεχίζεται η προσπάθεια του Δήμου Παιανίας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να προστατευθεί η δημόσια υγεία με την απομάκρυνση τόνων αμιάντου από το φυσικό περιβάλλον όπου ασυνείδητοι εναπόθεσαν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν απομακρυνθεί δεκάδες τόνοι από εξειδικευμένα συνεργεία ενώ παρεμβάσεις γίνονται και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εξασφαλίζοντας πως το πρόβλημα δεν θα μετατεθεί στο μέλλον.

«Ασυνείδητοι θεωρούν πως το φυσικό περιβάλλον είναι ο κατάλληλος τόπος για να πετάξουν τα σκουπίδια τους και να απαλλαγούν από το κόστος διαχείρισής τους. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία θα υψώσουν το δάκτυλο καταγγέλλοντας άλλους για ανεπάρκεια. Η έλλειψη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας έχει κάθε χρόνο ένα δυσβάσταχτο κόστος για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Κονδύλια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε αναπτυξιακές δράσεις διατίθενται για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα και να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Τις τελευταίες μόλις μέρες ειδικό συνεργείο έχει προχωρήσει στην περισυλλογή περισσότερων των τριών τόνων από Παιανία και Γλυκά Νερά ενώ το δύσκολο έργο τους συνεχίζεται αδιάκοπα έως ότου απομακρυνθεί το σύνολο του επικίνδυνου υλικού.
Η συλλογή και συσκευασία των αμιαντούχων αποβλήτων γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας που εξασφαλίζουν τόσο την ασφαλή εκτέλεση εργασιών όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων το συνεργείο προχωρά στην αποξήλωση υλικών αμιαντοτσιμέντου και καμινάδων αμιαντοτσιμέντου χωρίς να προξενηθούν τριβές ή θραύσεις που πιθανά να βρίσκονται σε δημοτικά κτίρια. Τα αμιαντούχα απόβλητα μετά την συσκευάζονται σε κατάλληλους σάκους ενώ ακολουθεί καθαρισμός του χώρου για τυχόν σκόνη αμιάντου και έκπλυση όπου απαιτείται.
Η εργασία αποξήλωσης ολοκληρώνεται με οπτικό έλεγχο και πραγματοποίηση δειγματοληψίας για να προσδιοριστεί η συγκέντρωση ινών αμιάντου στον αέρα.