Πα. Ιούλ 12th, 2024

Το νέο σημαντικό απόκτημα του Δήμου Μεταμόρφωσης

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα έφτασε για το Δήμο Μεταμόρφωσης, καθώς έπειτα από μια μακρόχρονη προσπάθεια, ολοκληρώθηκε η αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη.

Πρόκειται για ένα κτήμα σχεδόν εννέα στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, η αγορά του οποίου ολοκληρώθηκε και επίσημα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και Πολιτισμού. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ήδη από το 2021 τα κτίρια που περιλαμβάνονται στο ακίνητο έχουν χαρακτηριστεί ως «μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίησή του από το Δήμο Μεταμόρφωσης έγινε το 2005.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή είναι διάχυτη, με τον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης Στράτο Σαραούδα με γραπτή δήλωσή του να παρουσιάζει ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης και να εκφράζει τον ενθουσιασμό του για την ευτυχή κατάληξή της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαραούδας αναφέρει:

«Με τη σημερινή υπογραφή του συμβολαίου ολοκληρώνεται η αγορά του Κτήματος Κουτσουμπέλη.

Η πιο σημαντική αγορά στην ιστορία της Μεταμόρφωσης. Ένα κτήμα σχεδόν εννέα (9) στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης μας.

Η επιτομή μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2005, με το αίτημα (αρ. πρωτ. 6514/ 6-4-2005) του Δήμου Μεταμόρφωσης να αναγνωριστεί σε διατηρητέο μνημείο.

– Στη συνέχεια το 2011 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζήτησε για μια ακόμη φορά (αρ. πρωτ. 1820/ 28-1-2011) να χαρακτηριστούν ως μνημείο τα κτίρια εντός του Κτήματος, ένα αίτημα στο οποίο συνομολόγησε το 2014 το Δημοτικό Συμβούλιο Μεταμόρφωσης (αρ. απόφασης: 350/2014).

– Το 2015 (αρ. πρωτ. 7971, 11-5-2015) ένα ακόμη αντίστοιχο αίτημα, αυτή τη φορά από τον προηγούμενο Δήμαρχο, κ. Μιλτιάδη Καρπέτα, να χαρακτηριστούν διατηρητέα τα κτίσματα εντός του Κτήματος Κουτσουμπέλη, έγινε προς την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού.

– Το 2018 αποφασίστηκε, με εκκρεμούσα την γνωμοδότηση περί χαρακτηρισμού των κτιρίων του Κτήματος Κουτσουμπέλη σε μνημείο, από το Δημοτικό Συμβούλιο (αρ. απόφασης: 210/2018) η αγορά του για 3.650.000 Ευρώ, τίμημα που ωστόσο μειώθηκε στη συνέχεια, μετά το σχετικό μας αίτημα το 2020 προς την Εφορία Αρχαιοτήτων, και την έντονη διεκδίκησή μας για επίσπευση της σχετικής γνωμοδότησης.

– Πράγματι το 2021 χαρακτηρίστηκε «μνημείο νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ: Απόφαση 708175, Τεύχος 4ο, αρ. φύλλου 51, 8-2-2021), ενώ στην 31η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεταμόρφωσης αποφασίστηκε (αρ. απόφασης: 239/2021) -για μια ακόμη φορά- η αγορά του, αυτή τη φορά όμως στην τιμή των 2.745.000 Ευρώ, ήτοι 905.000 Ευρώ χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση.

– Εξελίξεις οι οποίες άνοιξαν το δρόμο απόκτησής του, αν και η γραφειοκρατική διαδικασία ήταν επίπονη. Σταθμός η εν τέλει έγκριση αγοράς του από το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2024.

Μια έγκριση η οποία αποτέλεσε το τέλος της μακράς πορείας μέχρι στη σημερινή τελική υπογραφή των συμβολαίων. Μέχρι τη σημαντική σημερινή ημέρα για τη Μεταμόρφωση.

 

Μια δύσκολη πορεία για την οποία θέλω -και οφείλω- να ευχαριστήσω όλες και όλους όσους βοήθησαν.

Από τον Δήμο μας:

√την Τεχνική Υπηρεσία και ιδιαίτερα την κα Κλεάνθη Μερσίνα.

√Την Νομική Υπηρεσία και την κα Μαρία Καλλιμάνη.

√Την Οικονομική Υπηρεσία και την κα Λυγερή Χαγιά.

√Τους συμβούλους και συνεργάτες μου, αλλά και όλους όσους διαχρονικά συνέβαλλαν.

√ και φυσικά την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γεώργιο Διδασκάλου, την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.

Η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μια ακόμη προσωπική δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα. Με τον σωστό τρόπο και το σωστό τίμημα, όπως από την αρχή είχα υποσχεθεί.

Μια επιτυχία που πραγματικά αλλάζει την πόλη μας.

Συνεχίζουμε…».