Πα. Ιούλ 12th, 2024

Αυτές είναι οι δύο σημαντικές αναπλάσεις που ξεκινούν στον Δήμο Χαλανδρίου

Τη σύμβαση για την υλοποίηση δυο ακόμη μεγάλων αναπλάσεων του Δήμου Χαλανδρίου, υπέγραψε σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, πρόκειται για την ευρεία ανάπλαση της περιοχής της Τούφας, επί των οδών Ολύμπου, Μεταμορφώσεως και Ήβης καθώς και την ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 8.646.000 ευρώ, τα οποία εξασφάλισε ο Δήμος Χαλανδρίου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι εργασίες ξεκινούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι αναπλάσεις εκτείνονται σε συνολική επιφάνεια 65.000 τ.μ. και προβλέπουν:

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων με εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης
Ανασχεδιασμό των διασταυρώσεων
Τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού.
Βυθιζόμενους κάδους για τη συλλογή χαρτιού, αλουμινίου, βιοαποβλήτων και γυαλιού.
Αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών
Επέκταση και ενίσχυση του πρασίνου
Εφαρμογή νέων υλικών (ψυχρά υλικά στις δαπεδοστρώσεις) και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2, που αναμένεται να βελτιώσουν και το μικροκλίμα της περιοχής.
Διαμόρφωση του ποδηλατόδρομου στην περιοχή της Τούφας στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο.
Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαλανδρίου, η ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, γίνεται στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, μετά από ευρεία διαβούλευση που έγινε το 2020 και εκτός των παραπάνω παρεμβάσεων, προβλέπεται και η κατασκευή ενός μικρού κυκλικού κόμβου χαμηλού ύψους, που αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με το έργο, δημιουργείται μια «πράσινη» διαδρομή, η οποία θα συνδέει το μνημείο της Μαρμαριώτισσας και την εκκλησία με την τοπική αγορά, το αθλητικό κέντρο «Μ. Παπαδάκης», την πλατεία Χίου, το νέο Παιδικό Σταθμό (7ο) και το ΙΚΑ της περιοχής

Στην Τούφα, η προβλεπόμενη ανάπλαση δημιουργεί μια ακόμη «πράσινη» διαδρομή, που θα συνδέει το αθλητικό κέντρο της περιοχής με το σκεπαστό της Αττικής Οδού και στη συνέχεια τις πλατείες στις οδούς Αρκαδίας, Πέλλης και Εδέσσης και το κτίριο Νόμπελ με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο.

Η παρέμβαση έχει συμπεριλάβει και την ανάδειξη του «Δέντρου του Αντώνη Σαμαράκη», στην οδό Μεταμορφώσεως, μέσω κυρίως της ηπιότερης κυκλοφορίας στο σημείο, που θα πάρει τη μορφή μικρής πλατείας όταν ολοκληρωθούν οι προβλέψεις της μελέτης.

Με την υλοποίηση των έργων:

Ενισχύεται η οδική ασφάλεια με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
Μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος
Προωθείται η μετακίνηση των πεζών
Διασφαλίζεται η ισότιμη και ασφαλής μετακίνηση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων
Μειώνεται ο θόρυβος
Ρυθμίζεται η στάθμευση
Οι δυο νέες αναπλάσεις προστίθενται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων που υλοποιεί ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου και όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης.