Πα. Ιούλ 12th, 2024

Αλλάζει… τα φώτα ο Λάζαρος Κυρίζογλου

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή  από τον δήμαρχο της πόλης, Λάζαρο Κυρίζογλου και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας της σύμβασης, χθες Πέμπτη 20/6, του έργου «Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων κορυφής με φωτιστικά τεχνολογίας led ΤΜΗΜΑ Β» της πράξης, με τίτλο «Πράσινες διαδρομές δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης».

Πρόκειται για το δεύτερο έργο που πραγματοποιείται στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης για την αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας (led) των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού σε οδούς του Δήμου.

Το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων που πρόκειται να αντικατασταθούν σε ιστούς άνω των 5 μέτρων είναι 1696.

Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.755.276,52 πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των δημοτών.

Περιλαμβάνει την καθαίρεση του παλαιού και την αντικατάσταση του υψηλού δημοτικού φωτισμού με νέο φωτισμό led χαμηλής κατανάλωσης.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος, με αυτό τον τρόπο, μειώνεται θεαματικά το ενεργειακό κόστος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τέλη, ενώ οι πόλεις γίνονται πιο ασφαλείς. Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν και για το περιβάλλον με τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

«Και αυτό το έργο θα προσφέρει αισθητική αναβάθμιση και κυρίως ενίσχυση του φωτισμού για την εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας των κατοίκων τις νυχτερινές ώρες και αποσόβηση τροχαίων ατυχημάτων», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης πραγματοποιήθηκε ήδη, το προηγούμενο διάστημα η αντικατάσταση με led των φωτιστικών σωμάτων των υφιστάμενων φωτιστικών κορυφής που είναι τοποθετημένα σε μεταλλικούς ιστούς τριών (3) έως και πέντε (5) μέτρων, τόσο σε οδούς, όσο και σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Η χρησιμοποίηση των νέων φωτιστικών επιφέρει πολλαπλά οφέλη:

Περιβαλλοντικά, λόγω της μείωσης των εκπομπών CO2
Οπτικά, λόγω της αναβάθμισης του αστικού φωτισμού (πιο δυνατός φωτισμός, ίδια θερμοκρασία χρώματος του εκπεμπόμενου φωτός)
Αισθητικά, λόγω της ομοιομορφίας των φωτιστικών στα όρια του Δήμου
Ενεργειακά, λόγω σημαντικής μείωσης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την καταναλισκόμενη ενέργεια των υφιστάμενων φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας
Οικονομικά, αφού τόσο το κόστος λειτουργίας των νέων φωτιστικών (κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας) όσο και το κόστος συντήρησης είναι (υλικά και απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού) πολύ χαμηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των συμβατικών φωτιστικών. Επιπλέον τα φωτιστικά led έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.