Σα. Ιούλ 27th, 2024

«Θέλουμε πόλη με λιμάνι και όχι λιμάνι με πόλη», άρθρο της Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρας Τσεβά-Μήλα

Της Δήμητρας Τσεβά-Μήλα*

Ως Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο είδαμε και συνεχίζουμε να εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που συνοδεύει το προτεινόμενο MASTER PLAN Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης του Λιμένα Ραφήνας.

Κάναμε συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΤΑΙΠΕΔ, ΟΛΡ Α.Ε., Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας, κ.α.) και σε όλους ξεκαθαρίσαμε ότι  πρωταρχικός  μας σκοπός είναι το καλό του τόπου μας και των κατοίκων του.

Το βασικότερο είναι ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει τίποτα στο λιμάνι της Ραφήνας, αν πρώτα δεν ολοκληρωθούν τα έργα στο οδικό δίκτυο από και προς τον λιμένα: η επέκταση της Αττικής Οδού και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Το μέγεθος της ενόχλησης που υφίσταται αυτή τη στιγμή η πόλη μας και οι κάτοικοι της, με τους πλέον των 2.000.000 μετακινούμενους, οι οποίοι θα φτάσουν τα 3.000.000 με την κατασκευή του νέου λιμανιού, θα οδηγήσουν στην καταστροφή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Χωρίς τα προαπαιτούμενα έργα, όσες βελτιώσεις ή παρεμβάσεις και να γίνουν στο λιμάνι, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν απλά και μόνο γιατί η Ραφήνα, δεν μπορεί να τις υποστηρίξει.

Πρέπει να υπάρξει συνεργασία αυτών που κάνουν τη μελέτη για το λιμάνι της Ραφήνας με αυτούς που φτιάχνουν το οδικό δίκτυο που ξεκινάει και καταλήγει στο λιμάνι της Ραφήνας.

Παράλληλα, όπως τονίσαμε και στην αρχή, σκοπός της Διοίκησης του Δήμου, είναι αποκλειστικά το καλό του τόπου μας. Ως εκ τούτου, δεν θα επιτρέψουμε μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ραφήνα, δεν θα επιτρέψουμε επιπλέον ρύπανση του αέρα και της θάλασσας, δεν θα επιτρέψουμε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει σκοπός μας η δημιουργία εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση οχημάτων.

Μόνο με τη συνεργασία όλων των συναρμοδίων θα υλοποιηθούν έργα που θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, θα είναι λειτουργικά και συγχρόνως θα προάγουν το κοινό καλό.

Επιθυμούμε η πόλη μας, η Ραφήνας μας και το λιμάνι της να έχουν μια ήπιας μορφής ανάπτυξη, με καθαρό περιβάλλον και τη βέλτιστη συνύπαρξη λιμένα και πόλης.

Για εμάς λιμάνι και πόλη, πόλη και λιμάνι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι ζωντανοί «οργανισμοί» και δεν αποδεχόμαστε καμία διαδικασία που θα τα διαχωρίσει και θα τα στρέψει το ένα απέναντι στο άλλο.

*Δημάρχου Ραφήνας – Πικερμίου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή