Κυ. Ιούν 16th, 2024

“Χρειαζόμαστε υποδομές και στήριξη από την πολιτεία”, άρθρο του Δημάρχου Κρωπίας Δημήτρη Κιούση

Του Δημάρχου Κρωπίας Δημήτρη Κιούση

Έχουμε μπροστά μας ίσως το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών. Παρατεταμένη ξηρασία, θερμοκρασίες που αναμένεται να σπάσουν πολλά ρεκόρ και τους επιστήμονες να κάνουν λόγο ακόμη και για καλοκαίρι 11 μηνών!

Στην Αττική, μετά και τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές η προστασία των δασών που απέμειναν, είναι καθαρά ζήτημα επιβίωσης των πολιτών της. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για ολιγωρία από κανέναν μας και πολύ περισσότερο για αποποίηση και μετακύλιση ευθυνών και μάλιστα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Όπως η πρόσφατη για τον καθαρισμό οικοπέδων και αγροτεμαχίων ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις, που φαινομενικά στοχεύει σε μια πολιτική πρόληψης, πρακτικά ανεφάρμοστη,  που όμως δείχνει να ¨αλληθωρίζει¨ στην αναζήτηση ευθυνών για το μετά, στο ποιος δηλαδή θα φταίει την επομένη μιας απευκταίας νέας καταστροφής.

Ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον από μια παραδοχή. Πολύ δύσκολα θα βρεις ντόπιο πολίτη ή δήμαρχο που να μην αγαπάει τον τόπο που μεγάλωσε. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε στο Δήμο Κρωπίας  χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια αξιόμαχη και άρτια εκπαιδευμένη εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας. Μόνοι μας με πόρους ολότελα δικούς μας, χωρίς καμία κρατική βοήθεια, χωρίς καμία στελέχωση με προσωπικό από το κράτος  τα προηγούμενα 13 χρόνια στερώντας στους πολίτες μας από ανταποδοτικούς πόρους. Χρήματα που θα μπορούσαμε κι εμείς να χρησιμοποιήσουμε για έργα βιτρίνας, για πάρκα, γήπεδα, παιδικές χαρές.

Άλλωστε τα Μεσόγεια για την Πολιτεία διαχρονικά ήταν για δεκαετίες ¨η πίσω αυλή της Αθήνας¨. Σήμερα πασχίζουμε ακόμη να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής, τη στιγμή που άλλοι δήμοι μιλάνε για Αθηναϊκές Ριβιέρες.

Στερηθήκαμε και εξακολουθούμε να στερούμαστε πολλά για να προστατεύσουμε το δασικό μας πλούτο αλλά και τον βιοπορισμό πολλών συμπολιτών μας που επιβιώνουν από το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Και μόνο γι’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα μας, με έργα, γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας.

Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια μας δόθηκαν κάποια σημαντικά ποσά από 180 έως 210 χιλιάδες για να αποψιλώσουμε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.  Η θεωρεία και το ιδεατό απέχουν όμως μακράν της πράξεως και του εφικτού.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή