Κυ. Ιούν 16th, 2024

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «Δια πυρός» στον Δήμο Ωρωπού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Μαϊου 2024 πλησίον του οικισμού «Κούτσι» της Δημοτικής Ενότητας Μαλακάσας του Δήμου Ωρωπού, Περιφέρειας Αττικής.

Την άσκηση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης με την αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη και είχαν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το ρεαλιστικό σενάριο που αφορούσε την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε τέτοιου είδους περιστατικά.

Για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχαν οχήματα και προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος από την ΠΕ.Π.Υ.Δ. Στερεάς Ελλάδας και τη ΠΕ.Π.Υ.Δ. Αττικής τις οποίες συντόνιζε ο διοικητής ΠΕ.Π.Υ.Δ. Στερεάς Ελλάδας Σίμος Αποστόλου σε συνεργασία περιφέρειας και Π.Υ. Οινοφύτων που δραστηριοποιείται στον τομέα του Δήμου Ωρωπού.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι Εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Ωρωπού (ΕΣΔΩ, ΕΘΕΚΑΠ, Νέας Πολιτείας, Μηλεσίου, ΣΕΑΔ, ΜΑΚΙΠ) και είναι εντός του προγραμματισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ενεπλάκησαν το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού με ιατρικό προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Σκάλας Ωρωπού που πρόσφεραν βοήθεια σε τραυματία, σκαπτικό μηχάνημα τύπου JCB του Δήμου Ωρωπού και λεωφορείο του Δήμου για να μεταφέρει πολίτες.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιλάμβαναν την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών όπως η Δομή Μεταναστών Μαλακάσας και αποκλεισμός εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής εξέλιξης της πυρκαγιάς. Από drone της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έγινε καταγραφή των συμβάντων και υπήρχε έλεγχος των πεδίων.

Σκοπός της άσκησης ήταν η διαπίστωση σε ρεαλιστικές συνθήκες της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του. Ταυτόχρονα δοκιμάστηκε η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών με έμφαση στην προστασία του πληθυσμού. Η απολεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία των ασκήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρόμοια περιστατικά κατά την αντιπυρική περίοδο.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας, ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού Γιάννης Μονιάκης, ο αντιδήμαρχος Αφιδνών Γιάννης Βλάχος, ο αντιδήμαρχος Αυλώνα Άγγελος Καλύβας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μαλακάσας Σταμάτης Κόης, ο δασάρχης Καπανδριτίου Διονύσης Σωτηρόπουλος, ο διοικητής της Δομής Μεταναστών Μαλακάσας Χαράλαμπος Χρήστου, ο Δ/κτης του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού Κώστας Μακρής, αξιωματικοί του τμήματος τροχαίας Κηφισιάς και μοτοσυκλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που ρύθμισαν την κυκλοφορία στο δρόμο Μαλακάσας – Σκάλας Ωρωπού.