Πα. Μάι 3rd, 2024

Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων, Νίκος Βαΐτσης: Χρειαζόμαστε την πολιτεία σύμμαχο και όχι αντίπαλο

Του Νίκου Βαΐτση*

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία και τις προδιαγραφές, που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πρότυπο ήπιας τοπικής ανάπτυξης και έναν τόπο ελκυστικό για εγκατάσταση, οικονομική δραστηριότητα, αλλά και κορυφαίο προορισμό επισκεπτών πανελλαδικής και γιατί όχι, παγκόσμιας κλίμακας, καθώς αποτελεί μία γεωφυσική οντότητα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία μοναδικότητας. Φυσικά τοπία αλπικών προδιαγραφών, στρατηγική θέση, ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, αξιοσημείωτος πρωτογενής τομέας, υψηλή τοπική αρχιτεκτονική, πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο, ιστορικά σημεία αναφοράς, ξεχωριστά τοπόσημα, αυθεντικά λαογραφικά γνωρίσματα, θρησκευτικά μνημεία, συνθέτουν σωρευτικά και εμφατικά μία πολλά υποσχόμενη αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ως νέα δημοτική αρχή, εγκαινιάζουμε μία φιλοσοφία, στην «καρδιά» της οποίας συναντάει κάποιος το πάθος να πετύχει η περιοχή μας, προχωρώντας στην υπέρβαση που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Χαράσσουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό με την ορεινότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας. Ιεραρχούμε ως θεμελιώδη προτεραιότητα την πολυεπίπεδη και δραστική στήριξη των μόνιμων κατοίκων. Και στοχεύουμε, όλοι μαζί, να καταστήσουμε τον Δήμο μας έναν σύγχρονο ορεινό ευρωπαϊκό Δήμο και να δώσουμε στον τόπο μας την αυθεντικότητα, την αρχοντιά και την αίγλη των παλαιότερων γενιών.

Όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν αν δεν έχουμε συμμάχους στην προσπάθειά μας. Οι δυνάμεις των Δήμων είναι πολύ μικρές για να χαράξουν και να υλοποιήσουν πολιτικές, που άπτονται αναπτυξιακών και κοινωνικών ζητημάτων. Ούτε μόνος του ένας Δήμος μπορεί να σπάσει τη συγκοινωνιακή απομόνωση, ούτε να δημιουργήσει συνθήκες συγκράτησης του πληθυσμού, που δυστυχώς φθίνει. Και φυσικά για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών και στις απαιτήσεις των καιρών, χρειαζόμαστε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα πρόγραμμα ευέλικτο, που να καλύπτει άμεσες ανάγκες βασικών υποδομών, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν.

Θέλουμε την πολιτεία σύμμαχο στις προσπάθειές μας και όχι αντίπαλο. Γιατί αντίπαλος γίνεται, όταν μας εκχωρεί αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από πόρους και προσωπικό, ή μας μετακυλύει ευθύνες, που η ίδια έχει δεσμευτεί να αναλάβει.

*Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 17 Απριλίου