Πε. Μάι 2nd, 2024

Ξεκίνησε εκστρατεία ο Δήμος Νίκαιας Ρέντη για… συλλογή βιοαποβλήτων

Με γενικό σύνθημα «Πες ΝΑΙ με ένα μήνυμά σου!» ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.ι. Ρέντη ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για τη συλλογή βιοαποβλήτων   με την τοποθέτηση καφέ κάδων σε επιχειρήσεις και στις λαϊκές αγορές. Στόχος είναι η χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών και η αποκομιδή τους με ειδικό απορριμματοφόρο ώστε να επεξεργάζονται σε μονάδα κομποστοποίησης , να ακολουθεί η βιοδιάσπαση και να μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα για να επιστρέφουν στο χώμα.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης μαζί με τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Νικόλαο Καρδιά και υπαλλήλους, ενημέρωσαν τους πωλητές της λαϊκής αγοράς στη Φιλαδελφείας  για τη σωστή χρήση του καφέ κάδου ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να προωθήσουμε μια πιο βιώσιμη πρακτική στη διαχείριση των αποβλήτων, εντάσσεται η νεα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για τη συλλογή και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Ήδη έχουμε τοποθετήσει καφέ κάδους σε επιχειρήσεις και  στις λαϊκές αγορές και επιδίωξή μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα νοικοκυριά.  Τα βιοαπόβλητα είναι πολύτιμα για το περιβάλλον και η σωστή διαχείρισή τους απαραίτητη για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης μας. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βασίζεται στη σωστή ενημέρωση και συνεργασία   ώστε να διασφαλίσουμε για την πόλη μας το μέλλον που της αξίζει».

Στους καφέ κάδους συλλέγονται υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα από μαγειρεμένο κρέας και ψάρια, ζυμαρικά, υπολείμματα καφέ κα. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν πριν την προγραμματισμένη αποκομιδή στο τηλ. 2104955611 & 2104962900, ή μέσω email: [email protected].

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν.4819/2021 τίθεται σαφής υποχρέωση χωριστής συλλογής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας που λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) ΚΥΑ καθώς και για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως εγκαταστάσεις τροφίμων, λαχαναγορές, υπεραγορές τροφίμων και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.