Τε. Μάι 29th, 2024

Εξώδικο του ΤΕΕ στους Δήμους Αλίμου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – Σκληρή απάντηση Κονδύλη

Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί ως προς την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και της άρνησης δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, το ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού, απέστειλε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια των δήμων τους, «επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών σας».

Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλονται τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.

Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική αρμοδιότητα του δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Στο εξώδικο το ΤΕΕ επισημαίνεται ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί (αρ. απ. 310/2024 του Ε΄ Τμήματος) για κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί. Το ΤΕΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση μόνο τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΟΤΑ, μπορούν να εξετάσουν και να λάβουν τυχόν απαιτούμενα μέτρα, αν απαιτείται, μέχρι την οριστική κρίση του δικαστηρίου.

Σκληρή απάντηση του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη: 

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης δημοσίευσε το Εξώδικο που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σχολιάζοντας πώς «είναι αδιανόητο τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα, επιπολαιότητα και με καθαρά “επικοινωνιακούς” όρους».

Διαβάστε επίσης:

Λάζαρος Κυρίζογλου: Αποτελεί συνταγματική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεών μας (e-ota.gr)

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Δήμος Κηφισιάς: Ομόφωνο «Όχι» στις ευεργετικές διατάξεις από το Δημοτικό Συμβούλιο (e-ota.gr)