Τρ. Απρ 16th, 2024

Διημερίδα: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;»

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 το κυρίαρχο υδατοκαλλιεργητικό μοντέλο, παρακολουθούμε να εγκαθίσταται, να διογκώνεται και να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, να «χωροθετείται» ανεξέλεγκτα, να αδειοδοτείται μέσα από συγκρουόμενες διαδικασίες και αδιαφανείς «μελέτες», να είναι, τέλος, μη ελεγχόμενο όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η τόση περιβαλλοντική και χωρική πίεση οδηγεί τις περιοχές των υδατοκαλλιεργειών σε αναπτυξιακή μονοκαλλιέργεια αναιρώντας κάθε έννοια αυτοδιοίκησης και κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό και απωθώντας εκ των πραγμάτων κάθε άλλη δραστηριότητα.

Το θαλάσσιο περιβάλλον πανελλαδικά θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις και από τις ανεξέλεγκτες υδατοκαλλιέργειες και από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τα πλωτά αιολικά, πλωτά φωτοβολταϊκά, τα υδατοδρόμια κλπ.

Αν συμπληρώσουμε την χερσαία περιβαλλοντική πίεση από βιομηχανικά αιολικά, φαραωνικά φωτοβολταϊκά, καύση απορριμμάτων, μαζική τουριστική εκμετάλλευση των ακτών κλπ. έχουμε την εικόνα του μέλλοντος μας.

Αυτή λοιπόν η επέλαση αλλοιώνει ριζικά και οριστικά το τοπίο και απαιτεί άμεση δράση και συνθέσεις.

Με βάση τα παραπάνω προχωράμε σε μια συνάντηση – διημερίδα, με δύο άξονες:

 

  • Πρώτος άξονας (την 1η ημέρα 1/3): Επιστημονική ημερίδα και
  • Δεύτερος άξονας (την 2η ημέρα 2/3): Συνάντηση συλλογικοτήτων

 

Τίτλος διημερίδας: «Υδατοκαλλιέργειες στις ελληνικές ακτές: Κατάληψη χωρίς όρια;» που διοργανώνουν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, οι Δήμοι Ξηρομέρου, Επιδαύρου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου και το Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων – Αμφιθέατρο “Αντώνη Τρίτση” (Ακαδημίας 50, Αθήνα), με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, φορέων, ΟΤΑ και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Καλούμε συλλογικότητες, φορείς και πολίτες να συμμετέχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

 

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, ΔΗΜΟΙ Ξηρομέρου – Επιδαύρου – Ερέτριας – Κύμης – Αλιβερίου

 Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες

 

Το Πανελλήνιο δίκτυο αποτελείται από τους: Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας

ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, SOS Ευβοϊκός, Αλκυών Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Συλλόγων Κορινθιακού, Δίκτυο Δέλτα Πηνειού, Echo School/Echo act/Athenes School, Επιτροπή πολιτών Αλυκής, Καθετή Πόρου, Επιτροπή Πολιτών Χωστίων Σαραντίου, Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα ιχθυοτροφεία Καλοχωρίου Λέσβου, Ενεργοί πολίτες Μέδουσα, Ερέτρια,