Τε. Μάι 15th, 2024

Δήμος Φυλής: Ημερίδα για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου YAMH

Εκπρόσωποι του Δήμου Φυλής σε ημερίδα για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου YAMH, που συνδιοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και η ΚΣΔΕΟ “ΕΔΡΑ”

Για την πλήρη στήριξη του Δήμου Φυλής στις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται στο τομέα της παιδείας, επαναδιαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του Δήμου, τους καθηγητές και τους μαθητές που συμμετείχαν σε ημερίδα του 1ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων, την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024.

“Ο Δήμος Φυλής, ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο κι εγώ είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε εκδήλωση και δράση που διοργανώνεται για τα παιδιά, είτε αφορά στον τομέα της ψυχικής υγείας είτε σε οποιοδήποτε άλλον τομέα”, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής, Γιώργος Αντωνόπουλος. Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, ο Γιώργος Αντωνόπουλος, τόνισε ότι “ο Δήμος Φυλής βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά και τα συνδράμει σε ότι χρειαστούν”, ενώ συνεχάρη το 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και τους εταίρους του για τις δράσεις τους στο πρόγραμμα Erasmous.

Στο ρόλο του σχολείου στην ενίσχυση των συναισθημάτων και κοινωνικών ικανοτήτων των παιδιών, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής, Νίκος Χατζητρακόσιας, υπογραμμίζοντας ότι “γι’ αυτό και η προαγωγή της ψυχικής υγείας στο σχολείο αποτελεί πραγματική ανάγκη για τη βελτίωση διαφόρων πτυχών της ζωής όλων των παιδιών και των νέων, καθόσον οδηγεί στη πρόληψη ή τη μείωση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν”.

Ο Νίκος Χατζητρακόσιας τόνισε ότι “για την επίτευξη του σκοπού αυτού ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών του σχολείου που είναι σε θέση να παρατηρούν αλλαγές στους νέους και να παρεμβαίνουν εγκαίρως σε θέματα ψυχικής υγείας ή σε προβλήματα συμπεριφοράς”, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “τις τελευταίες δεκαετίες δυστυχώς παρατηρείται μια αυξητική τάση ψυχικών και μαθησιακών προβλημάτων στα σχολεία” και τονίζοντας ότι “αυτή η τάση οδήγησε σε παρεμβάσεις στην εκπαίδευση όσον αφορά στην παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών”.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χατζητρακόσιας συνεχάρη για την πρωτοβουλία το 1ο ΓΕΛ. “Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Άνω Λιοσίων για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν με τη σημερινή τους εκδήλωση τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα τέτοιων θεμάτων μέσα από την εγκυρότητα σημαντικών δραστηριοτήτων όπως του έργου «ΥΑΜΗ» που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμών Υγείας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus»”, τόνισε.

Στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το 1ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων “ΕΔΡΑ” (ΚΣΔΕΟ “ΕΔΡΑ”), παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου “YAMH – Supporting teachers and youth workers to promote and protect Youth Mental Health at School” (Υποστήριξη δασκάλων και νέων εργαζομένων για την προώθηση και προστασία της Ψυχικής Υγείας των Νέων στο Σχολείο), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του YAMH, που υποστηρίζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι να υποστηρίξει τους δασκάλους και τους νέους εργαζόμενους για την προώθηση και προστασία της ψυχικής υγείας των νέων μέσω της καινοτόμου προσέγγισης δεξιοτήτων ζωής, καθώς έχει αναφερθεί ότι το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή κάνουν την εμφάνισή τους πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Την ημερίδα άνοιξε η Ελένη Καμπόλη, Διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αρχιμανδρίτης και Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών Τίτος Χρήστου και ο Αντώνιος Κατσαμάγκος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Την ημερίδα παρακολούθησαν επίσης Διευθυντές και Καθηγητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής.

Στους στόχους του YAMH αναφέρθηκε η Μαρία Κερασόγλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΣΔΕΟ “ΕΔΡΑ”, ενώ τα αποτελέσματα του έργου YAMH – Supporting teachers and youth workers to promote and protect Youth Mental Health at School” παρουσίασαν η Ευσταθία Κούλη, καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ και η Ελένη Σακελλαρίου από την ΕΔΡΑ.

Στην προώθηση της ψυχικής υγείας στο χώρο του σχολείου αναφέρθηκε ο Πέτρος Χρυσοστομίδης, Προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δυτικής Αττικής, ενώ τις πρακτικές δραστηριότητες του YAMH παρουσίασαν, με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ, οι καθηγητές του Λυκείου, Ευσταθία Κούλη, Ευάγγελος Στουραΐτης και Αμαλία Ευθυμίου με τον Φώτη Σκούρα από την ΕΔΡΑ.

Με θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο, με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του 1ου ΓΕΛ, προσέγγισαν το θέμα η Κλειώ Φανουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και η Βίβιαν Κραββαρίτη, ηθοποιός και θεατρολόγος, τελειόφοιτη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Καλλιτεχνικό δρώμενο παρουσίασαν από την πλευρά τους οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα που ανέδειξε ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Οικονόμου, από την “ΕΔΡΑ”.

 

Βίντεο με τους χαιρετισμούς των

Γιώργου Αντωνόπουλου

https://youtu.be/GPdNOe8dVFA

Νίκου Χατζητρακόσια

https://youtu.be/8b5saFQG0v0