Σα. Δεκ 2nd, 2023

Δήμος Σπετσών: Σύμφωνο συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Σύμφωνο Συνεργασίας, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Σπετσών, κος Παναγιώτης Λυράκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος Κώστας Γιαννόπουλος, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Έπειτα από ολοκλήρωση τετραήμερης δράσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία του νησιού σε 500 μαθητές/μαθήτριες και 100 εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες, στο πλαίσιο της συζήτησης τους αναφέρθηκαν τόσο στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει από κοινού, όπως οι Ενημερώσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, με θέματα «Όρια του σώματος», «Σχολικό Εκφοβισμό», δράσεις Προληπτικής Ιατρικής κ.ά. όσο και στη στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας και των παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης του νησιού.

Στη συνάντηση συμμετείχε η κα. Ιωάννα Χαρδαλούπα, Ψυχολόγος από το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων του Οργανισμού, η κα. Γώγο Ντάση, Κοινωνική Λειτουργός από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σπετσών καθώς και η κα. Ευγενία Φραγκιά, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σπετσών.

Οι δύο πλευρές, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δράσεις και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συναποφάσισαν την ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών κι εμπειριών, τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Σπετσών το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεσή του Δήμου:

-Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.
-Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000.
-Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.
-Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017.
-Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Νεογνά και Παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ.
-Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
-Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης Ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα Εξαφάνισης Ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».
-Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ».
-Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
-Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού.
-Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.
-Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
-Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
-Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία Α΄ βάθμιας και Β ΄βάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Σπετσών.

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος Σπετσών αναλαμβάνει:

-Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
-Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.
-Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.
-Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.
Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
2103306140
press@hαmogelo.gr