Πε. Δεκ 7th, 2023

Ο Άγιος Ιερεμίας πολιούχος του Δήμου Ζίτσας

Την καθιέρωση του Αγίου Ιερεμία, Πατριάρχη Α΄ Κωνσταντινουπόλεως, ως πολιούχου του Δήμου Ζίτσας, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ευλογία, αλλά και ιστορική στιγμή για το Δήμο και τους κατοίκους του», επισημαίνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο που αγκάλιασε την προσπάθεια του Δήμου Ζίτσας να κηρυχθεί μετά την αγιοποίησή Του ,ο Πατριάρχης Α΄ Ιερεμίας πολιούχος, καθώς και προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την απόφασή τους να κάνουν δεκτό το σχετικό αίτημα.

Η Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έκανε δεκτό το υπ’ αρ. 816/484/12.07.2023 έγγραφο αίτημα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με το οποίο μετέφερε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας και αποφάσισε να καθιερώσει ως Πολιούχο Άγιο τον Ιερεμία τον Πατριάρχη Α΄ Κωνσταντινουπόλεως η μνήμη του οποίου θα εορτάζεται στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεως του Αγίου.