Δε. Απρ 29th, 2024

Στον Δήμο Ελευσίνας περνά ο εμβληματικός Κρόνος

Εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αγορά του εμβληματικού Κρόνου.
Τον Αύγουστο του 2023, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, ο Δήμος Ελευσίνας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για τροποποίηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 2574/14-01-2020 απόφασης, με την οποία ο Δήμος Ελευσίνας επιχορηγήθηκε για πρώτη φορά με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για αγορές – απαλλοτριώσεις ακινήτων και αναπλάσεις.
Έτσι λοιπόν, με μέρος της ανωτέρω, νέας επιχορήγησης, συγκεκριμένα, έναντι του ποσού των 3.000.000 ευρώ και μετά και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ελευσίνας αποκτά τον ιστορικό Κρόνο.
Πρόκειται για ένα υψηλής αρχιτεκτονικής κτήριο, μία διαχρονική διεκδίκηση των πολιτών της Ελευσίνας και η αγορά του, καθώς και η επακόλουθη αποκατάστασή του, θα σημάνουν μία νέα εποχή για την πόλη.
Η πρώην βιομηχανία «ΚΡΟΝΟΣ» βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Ελευσίνας με πρόσωπο στην παραλιακή οδό «Κανελλοπούλου». Το εργοστάσιο του Κρόνου κατασκευάστηκε την περίοδο 1923-1926 με σκοπό την παραγωγή προϊόντων οινοπνεύματος, κρασιού, μελάσας και εκχυλισμάτων για τη βυρσοδεψία.

Η επιχείρηση έκλεισε το 1986 και έκτοτε η έκταση παραμένει περιφραγμένη και ανενεργή.

Από το 1991 έως το 2010 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης από την εταιρεία Αρμονία Α.Ε.

Το διάστημα 2003-2005 λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας του φεστιβάλ «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας. Με το ΦΕΚ 103 Δ 1990 2 κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος, ο Πύργος του Αποστακτηρίου και το κτήριο διοίκησης, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα.

Με το ΦΕΚ 598 Δ 2019 εγκρίθηκε η πολεοδομική αναμόρφωση του Ο.Τ.42 όπου περιλαμβάνεται το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου.

Η πρώην βιομηχανία «Κρόνος» βρίσκεται σε σημαντική θέση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Ελευσίνας καθώς αποτελεί μία μεγάλη έκταση περίπου 37 στρεμμάτων σε επαφή με τη θάλασσα.

Εντός του οικοπέδου βρίσκονται:

1. Διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1382,00τ.μ.,
2. Κτήρια αποθηκών συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1580τ.μ.

Η Δημοτική Αρχή, θέλοντας να ενισχύσει την στρατηγική μεταμόρφωσης της παραλιακής ζώνης μέσω της επανάχρησης πρώην βιομηχανικών χώρων (ΙΡΙΣ, Παλαιό Ελαιουργείο, Παλαιά Ελαιουργική, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας), της ανάπλασης της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου με τη δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλάτου και της απόδοσης πρώην λιμενικών ζωνών στη πόλη.

Το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου αποτελεί ένα τοπόσημο για την παραλία της Ελευσίνας. Διαθέτει πρόσωπο 400μέτρων προς τη θάλασσα και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών αρχιτεκτόνων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του συγκροτήματος, επιβάλλει τη συνολική αντιμετώπιση διατηρητέων και μη κτισμάτων. Ο Δήμος Ελευσίνας σκοπεύει να προχωρήσει στην επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος μέσα από 2 άξονες:

1. Επισκευή και επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων ως χώρους πολιτισμού με έμφαση στη βιομηχανική ιστορία της πόλης. Με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος θα αποτελέσει διατοπικό κέντρο ενημέρωσης για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον, ιδιαίτερα του Κόλπου της Ελευσίνας.

2. Ενίσχυση του πρασίνου με τη δημιουργία πάρκου και σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο νότια και ανατολικά του συγκροτήματος. Η μεγάλη έκταση του Κρόνου και η διασύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αυξάνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας χώρους συνάντησης και αναψυχής για τους πολίτες.
Η αγορά και επανάχρηση της πρώην βιομηχανίας «Κρόνος» πρόκειται να έχει πολλαπλά οφέλη προς την πόλη και το περιβάλλον.

Η απόκτηση του Κρόνου και η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στόχοι της Δημοτικής Αρχής, δημιουργούν μία ενιαία ταυτότητα στην πόλη, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.