Τε. Μάι 8th, 2024

Στην τελική ευθεία το έργο των Σφαγείων στα Κύθηρα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης του έργου της κατασκευής και λειτουργίας Δημοτικού Σφαγείου στα Κύθηρα με την έκδοση της οριστικής άδειας εγκατάστασης η οποία περιλαμβάνει και τους περιβαλλοντικούς όρους (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις) από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Η σχετική απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 29-06-2023.

Με την παραπάνω απόφαση ολοκληρώνεται μια συστηματική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής που ξεκίνησε το 2017 με την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας, για την οποία πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη πρωτογενής έρευνα καταγραφής ζωικού κεφαλαίου, για πρώτη φορά στα Κύθηρα. Στην συνέχεια έγιναν όλες οι ενέργειες για την απόκτηση της γης και ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής με Τεχνικό Σύμβουλο το Δίκτυο Νήσων Αττικής, που ως φορέας αυτοδιοίκησης του Ν.4674/20 έχει αποδειχθεί πολύτιμος συνεργάτης των 8 Δήμων της Π.Ε. Νήσων στην διαδικασία εκπόνησης μελετών και ωρίμανσης μεγάλων έργων υποδομής.

Παρά το γεγονός ότι το Σφαγείο είναι βιομηχανική εγκατάσταση και οι μελέτες που απαιτούνται είναι συνήθως χρονοβόρες και απαιτητικές, ο Δήμος μας ολοκλήρωσε την πλήρη ωρίμανση του έργου στον λιγότερο δυνατό χρόνο, καθώς μεγάλο μέρος των μελετών εκπονήθηκε μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το Δημοτικό Σφαγείο θα κατασκευαστεί στη θέση «Πηλούς» της Τ.Κ. Φρατσίων, σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και ανήκει στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Η εγκατάσταση περιλαμβάνει στάβλο αναμονής των ζώων, 2 γραμμές σφαγής (βοοειδή και χοιρινά/αιγοπρόβατα), χώρους κύριας επεξεργασίας και επεξεργασίας παραπροϊόντων, ψυκτικούς θαλάμους, γραφεία διοίκησης, αυτόνομο βιολογικό καθαρισμό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για εκθετήριο-πωλητήριο των τοπικών προϊόντων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος μας και το οποίο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής του νησιού, μέσα από διαδικασίες πιστοποίησης που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή των προϊόντων καθώς και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας του κυθηραϊκού κρέατος.

Η Δημοτική Αρχή νοιώθει δικαιωμένη καθώς ακόμα ένας μεγάλος οραματικός της στόχος μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού η χρηματοδότηση του έργου (προϋπολογισμού 3.000.000€) θα είναι από τα πρώτα αιτήματα του Δημάρχου μας κ. Ευστρ. Χαρχαλάκη προς τη νέα Κυβέρνηση.