Δε. Απρ 29th, 2024

«Ένα σπίτι για την Πρόνοια στα Χανιά»: Σχεδιασμός δημιουργίας νέας υπερ-δομής για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες στον Δήμο Χανίων

Μια νέα υπερ-δομή, που θα συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας του Δήμου Χανίων, ξεκινάει να δημιουργείται στα Χανιά. Με την υπογραφή του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη ξεκινάει η μελέτη για την κατασκευή ενός καινούργιου πολυώροφου κτιρίου που θα λειτουργεί ως πολυδύναμο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, στην οδό Κύπρου, εκεί όπου σήμερα στεγάζονται οι αποθήκες του Δήμου καθώς και το Δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης με την μελετήτρια, ο Δήμαρχος κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία ακόμη σημαντική κίνηση στον Δήμο Χανίων. «Από την πρώτη μέρα ως δημοτική αρχή, μαζί με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες Τεχνικών Έργων και Κοινωνικής Πολιτικής, θέσαμε ως στόχο να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το μεγάλο βήμα για τα Χανιά. Χρηματοδοτούμε τις μελέτες από ιδίους πόρους και έχουμε εξασφαλίσει από το επόμενο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ- ΠΕΠ Περιφέρειας Κρήτης) τη χρηματοδότηση της κατασκευής του συγκεκριμένου κτηρίου» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης και συμπλήρωσε πως «μιλάμε για το Σπίτι της Πρόνοιας στα Χανιά, που θα φέρει και το όνομα «Ρεγγίνα», λόγω του τοπωνυμίου με το οποίο είναι γνωστή η περιοχή».

Πρόκειται για «μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που έρχεται και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας και στη διάθεσή μας να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων, ενώ υπογράμμισε ότι η νέα υπερ-δομή θα στεγάσει τις παρακάτω υπηρεσίες του Δήμου Χανίων: το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Πλυντήριο και το Κοινωνικό Κομμωτήριο, το Υπνωτήριο Αστέγων, το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, τα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, το Κέντρο Κοινότητας και το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, Κοιν. Πολιτικής Ε. Ζερβουδάκη και Τεχνικών Έργων Μ. Καλογριδάκη, καθώς και τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας (Τ.Υ.,) Γ. Ευθυμίου για τη σκληρή δουλειά και την σημαντική συνεργασία που αποδίδει καρπούς συνεχώς, όπως σχολίασε, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στην υπάλληλο της Τ.Υ. Ζωή Εύδου, «η οποία ασχολήθηκε και επιμελήθηκε ουσιαστικά όλη την προετοιμασία, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή μέρα», όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης.

Από τη μεριά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑΜΕΑ και Ισότητας, Ελένη Ζερβουδάκη, μίλησε για την επιλογή της περιοχής που θα στηθεί η νέα δομή: «Αποφασίσαμε ο χώρος αυτός να είναι η Ρεγγίνα, ο οποίος δεν αξιοποιούνταν απόλυτα μέχρι τώρα, να γίνει πλέον η δομή που θα στεγάσει ολιστικά όλες τις υπηρεσίες της πρόνοιας του Δήμου μας».

«Στο κομμάτι αυτό της κοινωνικής Εστίας θα στεγαστούν, όπως είπε ο δήμαρχος όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, είτε διοικητικές, είτε προγράμματα, που εξυπηρετούν τους πολίτες, έτσι ώστε όταν οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στην Πρόνοια, να ξέρουν ότι θα εξυπηρετηθούν ολιστικά, σε έναν χώρο. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να σηματοδοτήσουμε την ανθρώπινη αξία, τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους», είπε κλείνοντας η Αντιδήμαρχος Κοιν. Πολιτικής.

Για το «στολίδι του Δήμου Χανίων» έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μιχάλης Καλογριδάκης, αναφερόμενος στη νέα δομή, ενώ σημείωσε ότι το νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί, θα περιλαμβάνει «πάνω από 2.000 τετραγωνικά, ενώ το ότι η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου, καταδεικνύει την ανάγκη και την προτεραιότητα του Δήμου Χανίων. Ήταν ένα όραμα που είχαμε από την αρχή όταν αναλάβαμε καθήκοντα, ήταν όραμα του Δημάρχου, ήταν ένα όραμα της Τεχνικής και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, που με πάρα πολύ καλή συνεργασία καταφέραμε να αποτυπώσουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και καταφέραμε να τις συστεγάσουμε, για να μπορούν να είναι πιο λειτουργικές και πιο άμεσες απέναντι στον πολίτη».

Τέλος ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Ευθυμίου, σημείωσε ότι η μελέτη που θα ξεκινήσει θα συμπεριλάβει όλες τις υπομελέτες οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, καθώς και να εκπονηθούν οι μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, τη στατική και γεωτεχνική μελέτη κ.α..

Η σύμβαση θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου έτους (12 μήνες) και στο αντίστοιχο διάστημα αναμένεται η χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου κτιρίου, να ενταχθεί στο επόμενο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Χανίων, από πόρους της Περιφέρειας Κρήτης.