Πα. Ιούλ 19th, 2024

Διεθνές Φεστιβάλ για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ύδρα

Διεθνές Φεστιβάλ με τίτλο «Η Κρήτη συναντά την Ύδρα: Νίκος Καζαντζάκης, 140 χρόνια ΦΩΣ», θα διεξαχθεί στην Ύδρα, από τις 6 έως και τις 8 Ιουλίου 2023.

Κεντρικός άξονας και πυρήνας του Φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα είναι η έκθεση με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: 140 χρόνια φως», η οποία διοργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Πρόκειται για μια συνεργασία του «Κινητού Μουσείου» της Ελένης Ν. Καζαντζάκη, του Μουσείου Ύδρας και του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης. Φωτίζοντας τις βιωματικές πτυχές του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από σπάνια προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και χειρόγραφα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην καθημερινότητα του συγγραφέα και στη γεμάτη ιδέες, συναισθήματα και αγάπη κοινή ζωή του με την πολυαγαπημένη του σύζυγο Ελένη. Θα μπορέσει επίσης να διαβάσει επιστολές του νεαρού Νίκου Καζαντζάκη προς τη μητέρα και τις αδερφές του, θα νιώσει τον πόνο του για τον χαμό του πατέρα του, του καπετάν Μιχάλη, και θα βιώσει μια τυπική ημέρα της καθημερινότητας του οικουμενικού μας συγγραφέα.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την κινητή έκθεση με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: Η ζωή και το έργο», που περιλαμβάνει εργογραφικά και βιογραφικά στοιχεία του Νίκου Καζαντζάκη σε εικαστικές επιφάνειες που αναπλάθουν την αισθητική αντίληψη του Μουσείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ίδιο και βρίσκεται στη Μυρτιά της Κρήτης. Ακολουθούν οι συντελεστές της κινητής έκθεσης. Σχεδιασμός έκθεσης: Δημήτρης Καλοκύρης. Κείμενα εργογραφίας: Ζαμπία Αγριμάκη. Κείμενα βίου: Λευτέρης Χαρωνίτης. Γραφιστικός σχεδιασμός: Αριάδνη Καλοκύρη. Συντονισμός-επιμέλεια: Βαρβάρα Τσάκα. Η αυλαία της έκθεσης θα κλείσει στις 31 Αυγούστου με συναυλία των Vamos Orchestra με τίτλο «Μουσικά στίγματα» (30/8). Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην εποχή και στα μέρη που έζησε ο συγγραφέας με άριες από όπερες και οπερέτες, τραγούδια και μελωδίες γνωστών συνθετών από όλη την Ευρώπη.

Η συναυλία είναι μια παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στο πλαίσιο της επετείου των 40 χρόνων λειτουργίας του και θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το τριήμερο Φεστιβάλ (6-9 Ιουλίου 2023) θα πλαισιωθεί από διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στο νησί της Ύδρας, όπως κινηματογραφικές προβολές ταινιών βασισμένων σε έργα του Νίκου Καζαντζάκη (το οσκαρικό Zorba the Greek του Μιχάλη Κακογιάννη, το πολυβραβευμένο The Last Temptation of Christ σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και το He Who Must Die του Ζιλ Ντασέν), μια μουσικολογοτεχνική διασκευή-αναλόγιο του βιβλίου Οι αδερφοφάδες από τη Νίκη Σταύρου, συνοδεία των μουσικών Βασίλη Χατζημακρή (λύρα, τραγούδι, σύνθεση μουσικής) και Μάνο Καρτέρη (λαούτο), σε σκηνοθετική επιμέλεια της Όλγας Μωραΐτη και μια παρουσίαση των φορέων που είναι εντεταλμένοι στην ανάδειξη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη παγκοσμίως.

Διοργανωτές:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ

ΤHE MODERN GREEK STUDIES FOUNDATION

THE SAN FRANCISCO GREEK FILM FESTIVAL

THE NIKOS KAZANTZAKIS ESTATE

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΥΔΡΑΣ