Υπερσύγχρονες υποδομές ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν πλήρως τον τρόπο αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων της πόλης δημιούργησε   ο Δήμος Πειραιά, ανακαινίζοντας πλήρως τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων  του στο Σχιστό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας επισκέφθηκαν σήμερα τον Σ.Μ.Α. του δήμου στο Σχιστό, ο οποίος ξεκινά τη λειτουργία του, περιηγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους.

Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε στην πλήρη αναβάθμιση της εν λόγω εγκατάστασης και στον εξοπλισμό της με σύγχρονα μηχανήματα, με βασικό μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εν λόγω δραστηριότητας. Πρόκειται για εγκατάσταση του δήμου,  η οποία επί της ουσίας λειτουργούσε χωρίς αδειοδότηση για πάνω από μια δεκαετία, αλλά είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα τόσο στον Δήμο Πειραιά, όσο και σε άλλους δήμους, να μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα τους χώρους αυτούς,  αξιοποιώντας τη  δυνατότητα που τους  παρέχει ο νόμος 4759/2020 με την έγκριση προσωρινής χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.), σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του.

Με τη λειτουργία του πλήρους αναβαθμισμένου και εκσυγχρονισμένου Σ.Μ.Α., ο δήμος στοχεύει:

1.      Να μειώσει το συνολικό κόστος μεταφοράς των οικιακών απορριμμάτων που συλλέγει και μεταφέρει ο δήμος στον ΧΥΤΑ Φυλής. Επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό οικονομίες κλίμακας με μεγάλα οχήματα μεταφοράς. Σημειώνουμε ότι στη χώρα μας το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων αποτελεί περίπου το 70-80% του συνολικού κόστους διαχείρισης.

2.      Τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο δήμος  θα  απασχολούνται αποκλειστικά για την αποκομιδή των απορριμμάτων προσφέροντας στους πολίτες μας βελτιωμένες υπηρεσίες (πχ περισσότερα δρομολόγια, καλύτερα ωράρια κλπ).

3.      Ο Στόλος δεν θα καταπονείται με την καθημερινή μετάβαση στον ΧΥΤΑ.

4.      Επιπλέον, εξοικονομούνται καύσιμα και μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τη γενικότερη στρατηγική του δήμου για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

5.      Η παρούσα εγκατάσταση θα παρέχει τη δυνατότητα διαχωρισμού των απορριμμάτων σε επιμέρους κατηγορίες (υλικά – στόχος) με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του δήμου στην ανακύκλωση και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

6.      Στόχευση του δήμου είναι  να αποτελέσει η εν λόγω εγκατάσταση ένα πρότυπο Πράσινο σημείο, επισκέψιμο από τους πολίτες, αλλά και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Στα 9 χρόνια που είμαι δήμαρχος Πειραιά είναι από τις στιγμές που νιώθω περηφάνια και συγκίνηση, με την πλήρη ανακατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό. Όποιος γνωρίζει την περιοχή, θυμάται έναν υποβαθμισμένο χώρο. Μέσα σε έναν χρόνο, δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων με εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας πλήρως τις υποδομές του. Ο Δήμος Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή στην αποκομιδή και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες μονάδες ευρωπαϊκών κρατών. Με τη λειτουργία του Σ.Μ.Α., τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στην οικονομία και στη διαχείριση και σε όλους τους τομείς της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Επιπλέον, είναι σημαντικό και για τους εργαζόμενους της Καθαριότητας, καθώς θα δουλεύουν πλέον σε ένα καθαρό, σύγχρονο και οργανωμένο περιβάλλον. Το μόνο που απομένει είναι να γίνει μια δενδροφύτευση, ώστε να γίνει ακόμα πιο όμορφο το σημείο αυτό. Είμαστε ικανοποιημένοι, πολλά μπράβο στον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ρέππα και στο επιτελείο του που το σχεδίασαν και το υλοποίησαν, καθώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε όσους το υποστήριξαν».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Είναι ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με μεγάλη συνεισφορά στη σωστή αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων της πόλης μας. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς από την αρχή της θητείας μου, ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους ήταν να ολοκληρωθεί αυτός ο Σταθμός. Στον χώρο αυτόν θα συλλέγονται ανακυκλώσιμα είδη και θα γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων χωρίς να παραμένουν εκεί. Μειώνουμε σημαντικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, γλιτώνουμε βλάβες, εξοικονομούμε πόρους, ενέργεια και εργατοώρες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, προστέθηκαν και 3 νέα press containers στα οποία αδειάζουν τα απορριμματοφόρα, 2 πολυμηχανήματα τύπου GCB τα οποία είναι αποκλειστικά για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, ενώ παράλληλα έχει γίνει μια μεγάλη προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή και γρηγορότερη αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μας».