Συνάντηση Μπακογιάννη με την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας για το Μνημείο στην Αθήνα

Η σημερινή συνάντηση ήταν η συνέχεια του στόχου που θέσαμε πρόσφατα με τον φίλο Δήμαρχο Αθηναίων να εξεταστούν οι δυνατότητες ανέγερσης ενός Μνημείου με παραπομπή και αναφορά στους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας. Αυτό το Μνημείο σημαίνει -αν μη τι άλλο- μία οφειλόμενη τιμή στους ανθρώπους οι οποίοι από εκείνη την τραγωδία, είτε μόλις πρόσφατα ταυτοποιήθηκαν, είτε δεν έχουν επιστρέψει και αγνοούνται μέχρι σήμερα. Και αυτοί είναι πολλές εκατοντάδες άνθρωποι. Ως εκ τούτου, ας πράξουμε τουλάχιστον -από την άποψη της ευθύνης μνήμης- την οφειλόμενη μας υποχρέωση. Πιστεύω ότι τα επόμενά μας βήματα θα είναι σύντομα και θα είναι συγκεκριμένα, όπως αποφασίσαμε σήμερα και ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί».

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κ. Μαρία Καλμπουρτζή, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Εκ μέρους της Επιτροπής, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο της Αθήνας, κ. Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κενεβέζο για τις γεμάτες ευαισθησία και συγκίνηση στιγμές που ζήσαμε σήμερα. Και αυτές είναι η αναγνώριση του ιστορικού χρέους, όπως μας είπε ο κ. Μπακογιάννης απέναντι σε εκείνους τους ανθρώπους που πολέμησαν το 1974 και από τότε και, για σχεδόν 50 χρόνια, αγνοείται η τύχη τους. Αυτό αποτελεί μία εκδήλωση και της ευαισθησίας, αλλά και της ιστορικής υπευθυνότητας του Δήμου Αθηναίων, η οποία πιστεύουμε ότι καλύπτει τους συγγενείς και πραγματικά ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων δημιουργήθηκε το 1975 από το σύνολο των μελών των 82 οικογενειών, που οι συγγενείς τους εξαφανίστηκαν στην Κύπρο το καλοκαίρι της τουρκικής εισβολής (1974) και συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας. Στο σύνολό τους ήταν στρατιωτικοί, αξιωματικοί και οπλίτες, που υπηρετούσαν την πατρίδα τους.