Κυ. Ιούλ 21st, 2024

Κανάλι Ένα 90,4 – 35 χρόνια: Μάγεψε ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συναυλία του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου της πόλης “Κανάλι Ένα 90,4” .

Το κοινό που κατέκλυσε από νωρίς το θέατρο, είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλα τα αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που έχει συνθέσει για τον Πειραιά και τα οποία ο συνθέτης και μαέστρος διασκεύασε ειδικά για τη βραδιά.

Την εκδήλωση για τα γενέθλια του Καναλιού Ένα – που συμπίπτουν με τη γέννηση της “ελεύθερης ραδιοφωνίας” – τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, πατέρας Αυγουστίνος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, οι υφυπουργοί Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος και Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, οι βουλευτές Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος και Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, οι πρώην Δήμαρχοι Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος (ιδρυτής του Δημοτικού Ραδιοφώνου και “πρωτεργάτης” της “ελεύθερης ραδιοφωνίας”) και Στέλιος Λογοθέτης , επικεφαλής παρατάξεων του δήμου Πειραιά, περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, θεσμικοί φορείς της πόλης και πλήθος ακροατών του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, το κοινό δεν σταματούσε να αποθεώνει τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο συνόδευαν η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης καθώς και η Ορχήστρα Εγχόρδων Πειραιά του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου της πόλης.

Ο σπουδαίος συνθέτης και μαέστρος ξεσήκωσε το κοινό στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη συναυλία, όταν αναφέρθηκε στα παιδιά του Πειραιά ανεβάζοντας παράλληλα στη σκηνή τα δύο δικά του παιδιά!

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος τίμησαν τον Σταύρο Ξαρχάκο για τη συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη:

“Η Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά, το ραδιόφωνο της πόλης μας συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και το γιορτάζει με αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση. Είναι χαρά και τιμή για την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να υποδεχόμαστε ένα σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και μαέστρο, πολύ αγαπητό σε όλους τους Έλληνες, τον Σταύρο Ξαρχάκο, σε μια μοναδική συναυλία με αγαπημένα τραγούδια του, τα οποία διασκεύασε ειδικά για την αποψινή εκδήλωση.

Το “Κανάλι ένα” του Πειραιά, ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης μας, κουβαλάει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς της ελεύθερης ραδιοφωνίας και άνοιξε το δρόμο, μαζί με τα δημοτικά ραδιόφωνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην πολυφωνία και την πλουραλιστική ενημέρωση στα ερτζιανά. Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, είχε την τύχη να φιλοξενήσει στα μικρόφωνά του καταξιωμένους επαγγελματίες, σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους χώρους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους ακροατών.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης το «Κανάλι Ένα», όπως και άλλα Μέσα Ενημέρωσης στη χώρα, πέρασε σε μια φάση βαθιάς κρίσης, όμως τον τελευταία καιρό γίνεται μια προσπάθεια, ώστε να το αναβαθμίσουμε.

Ένα δημοτικό ραδιόφωνο οφείλει να έχει τα μικρόφωνά του ανοιχτά στην κοινωνία και να σέβεται τον ρόλο του, αλλά και τα χρήματα των Πειραιωτών, καθώς ο Δήμος Πειραιά είναι αυτός που επιδοτεί το Κανάλι Ένα για να λειτουργεί.

Η ανανέωση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας που νομίζω ότι είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν και θέλω να πιστεύω ότι

μέρα με την ημέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων ακροατών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στην ίδια γραμμή, για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά και κυρίως για να το βάλουμε ξανά στην καρδιά, στα σπίτια και στα αυτοκίνητα όλων των Πειραιωτών και όχι μόνο”.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της ΔΗ.ΡΑ.Π Αλέξανδρου Τζεφεράκου:

«Καλησπέρα

Εκ μέρους της διοίκησης και των εργαζόμενων στο Κανάλι Ένα σας ευχαριστούμε όλους που μας τιμήσατε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε τα 35 χρόνια από την πρώτη εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου του Πειραιά.

Το Δημοτικό Θέατρο ήταν επιλογή του Σταύρου Ξαρχάκου .

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη για την παραχώρηση αλλά και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή κύριο Λευτέρη Γιοβανίδη για την φιλοξενία.

Για μια συναυλία Ξαρχάκου αφιερωμένη στον Πειραιά δεν φτάνουν ούτε δύο γήπεδα Καραϊσκάκη .

Ευχαριστούμε για την χορηγία την διοίκηση της SHOPFLIX και τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη , την διοίκηση του Εμπορικού και και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη και ιδιαίτερα την διοίκηση της Μαιευτικής, Γυναικολογικής , Χειρουργικής και Θεραπευτικής κλινικής ΡΕΑ και τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσάκο – Μπαρμπαγιάννη .

Πριν από 35 χρόνια η πόλη μας υποδεχόταν το δικό της ραδιόφωνο, το Κανάλι Ένα , μια ελεύθερη φωνή που από τότε ακούγεται αδιάλειπτα, ενημερώνοντας και ψυχαγωγώντας τους συμπολίτες μας και όχι μόνο.

Πριν ακριβώς 35 χρόνια η πρωτεύουσα και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη άνοιγαν τον δρόμο της ελεύθερης ενημέρωσης , σπάζοντας το φράγμα των κρατικού μονοπωλίου και του κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ.

Το Κανάλι Ένα με εμπνευστή της ίδρυσης του, τον τότε Δήμαρχο Πειραιά Ανδρέα Ανδριανόπουλο «βγήκε στον αέρα» με σήμα «Τα παιδιά του Πειραιά» και τη φωνή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Το μικρόφωνο από το στούντιο του 4ου ορόφου στο Δημαρχείο έγινε το σύμβολο μιας μεγάλης ανατροπής στο μονοπώλιο της κρατικής ενημέρωσης , δίνοντας το έναυσμα ώστε να ακολουθήσει τα βήματα του και η ελεύθερη τηλεόραση.

Και στην τηλεόραση πρωτοστάτησε το Κανάλι Ένα, αφού το πρώτο τηλεοπτικό δελτίο της ελεύθερης τηλεόρασης μεταδόθηκε από το TV PLUS Πειραιά, το «αδελφάκι» μας της Ελεύθερης Τηλεόρασης του Δήμου Πειραιά που εξέπεμψε σήμα από τον λόφο του Προφήτη Ηλία το 1988.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Δήμου του Πειραιά απέκτησε μία σημαντική και ενεργητική παρουσία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ένα παρεμβατικό ρόλο στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα καθώς και την ψυχαγωγία των κατοίκων της ευρύτερης ΑΤΤΙΚΗΣ.

Συγχρόνως όμως οι συμπολίτες μας, και οι κάτοικοι του ευρύτερου Πειραιά, διαθέτουν ένα δυναμικό Μέσον Επικοινωνίας, μέσα από το οποίο μπορούν και εκφράζουν τις απόψεις τους και τα προβλήματα τους.

Αυτή ακριβώς είναι μία σημαντική συμβολή του Σταθμού μας που κατορθώνει και δίνει φωνή στους συμπολίτες μας όλα αυτά τα χρόνια , αποτελώντας το Μέσο μιας άμεσης επικοινωνίας με τη δημοτική αρχή που αναδεικνύει και την ουσιαστική χρησιμότητα του.

Στα τριανταπέντε χρόνια της λειτουργίας του, το Κανάλι Ένα του Πειραιά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε και τις δοκιμασίες που συνάντησε, ήταν σε μία συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και αυτό επιβεβαιώνεται από τα κορυφαία ονόματα της δημοσιογραφίας, του Πολιτισμού και της Ψυχαγωγίας που συνεργάστηκαν κατά καιρούς μαζί του.

Ευχαριστώ όλους όσους εργάσθηκαν στο δημοτικό μας ραδιόφωνο , υπήρξε πολυσήμαντη η συμβολή τους στην συνεχή ανάδειξη του Σταθμού.

Θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους προκατόχους μου, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που εργάστηκαν ώστε η φωνή της πόλης να συνεχίσει να ακούγεται και να θυμίζει σε όλους την ιστορία της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Όμως η πορεία μας συνεχίζεται.

Συνεχίζουμε υπηρετώντας την ιδρυτική ιδέα με τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, με στελέχωση , με νέες δραστηριότητες σε διαδικτυακά θεματικά ραδιόφωνα και διαδικτυακή τηλεόραση , εκσυγχρονιζόμαστε εμπλουτίζουμε την διαδικτυακή ενημέρωση από τον ιστότοπο μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση των Υπηρεσιών Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας , που προσφέρουμε στους Δημότες μας , έχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ήδη έχει αρχίσει να ξανακερδίζει τους ακροατές μας. Γιατί αυτό είναι το χρέος μας απέναντι τους, ως ελάχιστη ανταπόδοση για το κόστος που καλύπτεται από τα Δημοτικά τέλη επί 35 συναπτά χρόνια.

«Κάτω στον Πειραιά» στο Δημοτικό Θέατρο , μας έκανε την τιμή και ήρθε ο Σταύρος Ξαρχάκος για να τιμήσει τον Πειραιά μέσα από το Κανάλι Ένα .

Από όσα μας συνδέουν με τον Σταύρο Ξαρχάκο υπάρχουν δύο ιδιαίτερα σημεία

1) Το 1987 όταν ιδρύθηκαν τα 3 Δημοτικά Ραδιόφωνα Πειραιά, Αθήνας και Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος πολιτισμού στον Πειραιά είναι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και στην Αθήνα αντιδήμαρχος πολιτισμού είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος που εκτός από δημιουργός υπηρέτησε τον πολιτισμό και από τις θέσεις του Βουλευτή και του Ευρωβουλευτή εκφράζοντας θέσεις με ανεξαρτησία , ευρύτητα και τόλμη.

2) Παρότι Αθηναίος έχει καταγωγή από την ΜΑΝΗ όπως έχουμε και ένα σημαντικό ποσοστό Πειραιωτών.

Η επιλογή μας το Κανάλι Ένα να στηρίζει τις πειραιώτικες πολιτιστικές προσπάθειες επιβεβαιώνεται σήμερα εδώ με την συμμετοχή της Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μέντη.

Ευχαριστούμε τον μεγάλο μας ΞΑΡΧΑΚΟ που δέχτηκε να δώσει στα νέα αυτά παιδία αυτή την ευκαιρία ζωής.

Ευχαριστούμε την Σταυρούλα Μέντη και όλους τους καθηγητές του Ωδείου για το λαμπρό τους έργο.

Τέλος να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη μας στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ για την προσπάθεια οργάνωσης της Συναυλίας .

Ιδιαιτέρως τον αντιπρόεδρο τον Απόστολο Σειρηνίδη που συντόνισε σε απίστευτα μικρό χρονικό περιθώριο ,λόγω πανδημίας , την υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης .

Επίσης τον προϊστάμενο προγράμματος Παναγιώτη Φύτρα που πρότεινε αυτή την εκδήλωση για τα γενέθλια μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Δημοτικού μας Ραδιοφώνου με ιδιαίτερη μνεία στην προϊσταμένη ειδήσεων Έλενα Στάθου , τους δημοσιογράφους , τους παραγωγούς ,την γραμματέα διοικήσεως Μαρίζα Τσιριγωτάκη ,το προσωπικό του λογιστηρίου , το διοικητικό και το τεχνικό προσωπικό.)

Είμαστε εδώ λοιπόν «Κάτω στον Πειραιά» όλοι εμείς με πρώτον από όλους τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, προκειμένου το Κανάλι Ένα να συνεχίσει να γράφει ιστορία μεταδίδοντας την καθημερινότητα μας .

Ελπίζουμε να συμβάλουμε σε ένα βιώσιμο Πειραιά γιά Όλους, έναν Πειραιά Πόλη Πρότυπο , έναν φροντισμένο καθαρό Πειραιά σε Τάξη έναν Πειραιά που οι πολίτες του έχουν υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση με δυνατότητα παρέμβασης , στήριξη και προβολή όλων των δράσεων και δραστηριοτήτων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , προβολή του Πειραϊκού Επιχειρηματικού κόσμου αλλά και προβολή ανάδειξη και στήριξη στα προβλήματα των εργαζόμενων, έναν Πειραιά που μας αξίζει τον Πειραιά Νικητή.»