Πα. Απρ 19th, 2024

Στο «Αντώνης Τρίτσης» το 5ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας Μάδης: Συνεχίζουμε εξασφαλίζοντας έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Ένα σύγχρονο βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο αποκτά ο Δήμος Παιανίας μετά την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του πρώτου μεγάλου έργου ύψους 4.686.000 ευρώ που αφορά την «Ανέγερση 6θέσιου σχολείου για τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Παιανίας».

«Η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου στην Παιανία αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα για εμάς και το είχαμε κάνει σαφές σε κάθε αποδέκτη. Η έγκριση της ένταξης είναι αφορμή γιορτής για τον Δήμο Παιανίας ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης σχολικών κτιρίων ενώ τα υπάρχοντα -το τελευταίο ανεγέρθη προ δεκαετιών- είναι γερασμένα και με προβλήματα. Είμαι βέβαιος πως αυτή είναι μόνο η αρχή και αναμένουμε το επόμενο διάστημα την έγκριση και επιπλέον αναπτυξιακών έργων που έχουμε υποβάλλει και για τα οποία οι μελέτες είναι άρτιες. Ευχαριστώ τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και την ΑΜΚΕ Αιγέας για την χρηματοδότηση της μελέτης του 5ου Δημοτικού Σχολείου και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα για την εξαιρετική συνεργασία από την ανάληψη των καθηκόντων του. Συνεχίζουμε εξασφαλίζοντας έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τον Δήμο Παιανίας προς όφελος των κατοίκων» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Η μελέτη, που έχει χρηματοδοτηθεί από την ΑΜΚΕ Αιγέας, προβλέπει την ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου στην περιοχή Ανοιξη Παιανίας (ΠΕ 7, οικοδομικό τετράγωνο 7031) σε οικόπεδο 3.738,17 m2. Αποτελείται από 6 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και λοιπούς χώρους υποστήριξης ή βοηθητικής χρήσης. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του οικοπέδου. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των διδακτηρίων είναι 1.140,43 m2 Η συνολική επιφάνεια δόμησης των διδακτηρίων είναι 1.494,62 m2.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό σχολείο αποτελείται από 3 κτίρια, σχεδιασμένα σε σχήμα Γ. Στον αύλειο χώρο υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και υπαίθρια κτιστά καθιστικά.

Στο επίπεδο του ισογείου στεγάζονται 3 αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο δασκάλων και το γραφείο του διευθυντή, η γραμματεία, ο χώρος φύλακα-συντηρητή, αποθήκη σχολικών βιβλίων, ιατρείο, κυλικείο, το συγκρότημα των χώρων υγιεινής των μαθητών, οι χώροι υγιεινής κοινού –προσωπικού και ΑΜΕΑ και 2 γραφεία , ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Η κουζίνα και το εστιατόριο τοποθετούνται στο άκρο του κτιρίου εξασφαλίζοντας σχετική αυτονόμηση από τις αίθουσες και εύκολη τροφοδοσία.

Στον α΄ όροφο στεγάζονται 3 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια και η βιβλιοθήκη του σχολείου.

Επιπλέον το 5ο Δημοτικό Σχολείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων – με ανεξάρτητη πρόσβαση ώστε να χρησιμοποιείται και από φορείς της περιοχής- και Σκηνή ενώ στην ανατολική πλευρά του κτιρίου και σε επαφή με αυτό διαμορφώνεται στέγαστρο, ο χώρος του οποίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προσβλέπει στην εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο, επιδιώκει την προσαρμογή του στο τοπικό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον και στοχεύει στην αξιοποίηση των θετικών περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε να ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες όλο τον χρόνο και να επιτυγχάνει περιορισμό στην κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας.

Σε ότι αφορά τον αύλειο χώρο, στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου πρασίνου σε συνδυασμό με φυσικά υλικά απόλυτα ενταγμένο στον ευρύτερο χαρακτήρα της περιοχής, ενός τοπόσημου παιδείας, άθλησης, χαράς και πολιτισμού για όλα τα παιδιά στην ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι θέσεις στάθμευσης χωροθετήθηκαν έτσι ώστε να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα και επιπλέον φυτεύεται ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του ακαλύπτου γύρω από τα κτίρια.