slider

Μπακογιάννης: Ναι στα έργα του Μετρό αλλά με προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις- Ούτε ένα δέντρο χαμένο

Συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τα έργα της επέκτασης του Μετρό, στην Αθήνα, θέτει o Κώστας Μπακογιάννης στους αρμόδιους.

Σε ανάρτησή του o Δήμαρχος Αθηναίων, ζητά χαρακτηριστικά «και συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

Ενημερώνοντας σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στην χθεσινή συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε «αυτό που ζητάμε – το απαιτούμε θα έλεγα – είναι ο σεβασμός στη λειτουργίας της πόλης. Να συμβεί και εδώ αυτό που συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου εκτελούνται μεγάλα δημόσια έργα, μεγάλης κοινωνικής αξίας».

Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η νέα γραμμή του Μετρό είναι ένα σπουδαίο έργο, και ένα μεγάλο όπλο στη μάχη που δίνει η Αθήνα για να κερδίσει τη κινητικότητα. Η περιβαλλοντική του αξία είναι ανεκτίμητη.

»Πριν, όμως, αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο θα δυσκολέψει τη λειτουργία της πόλης. Κι εμείς, ως Δήμος Αθηναίων, έχουμε την υποχρέωση ως “φωνή του πολίτη” να ζητήσουμε σεβασμό. Ο σεβασμός στη λειτουργία της πόλης και στην υποχρέωση να τηρηθούν οι κανόνες που διέπουν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στην Ευρώπη είναι αυτονόητες απαιτήσεις μας.

Έχουμε ήδη συζητήσει με την Αττικό Μετρό και έχουμε θέσει καθαρά τα προαπαιτούμενα του σεβασμού στην πόλη.

– Ούτε ένα δέντρο χαμένο

Όσα δέντρα βγουν από τη θέση τους να μεταφυτευτούν τώρα και για όσα δεν είναι δυνατή η μεταφύτευση ή καταστραφούν να προβλεφθεί ρητά η αντικατάστασή τους. Η διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτη για μας.

– Μείωση στο ελάχιστο του χώρου που θα καταλαμβάνουν τα εργοτάξια

Κάθε εκατοστό δημόσιου χώρου που καταλαμβάνεται, αφαιρεί ζωτικό χώρο από τους πολίτες. Θα ελέγχουμε και με τις δικές μας υπηρεσίες την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και τη δημιουργία διόδων διέλευσης.

– Διασφάλιση της ακεραιότητας και της χρηστικότητας του αστικού εξοπλισμού

Όσα φωτιστικά παγκάκια, κάδοι, καλάθια καθώς και αγάλματα και έργα τέχνης απομακρυνθούν από τα εργοτάξια να μεταφερθούν σε σημεία της πόλης που θα υποδειχθούν εκ των προτέρων από τον Δήμο Αθηναίων.

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων θέλει να «υπάρξουν τα εχέγγυα ότι σε 10 χρόνια – όταν η νέα γραμμή του Μετρό θα κοσμεί την Αθήνα – η εικόνα της πόλης θα είναι καλύτερη, όχι χειρότερη.

Για όλα αυτά έχουμε ζητήσει τη σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου, της Αττικό Μετρό και του ΕΜΠ σε ρόλο επιστημονικού υπευθύνου με στόχο να συνεργαστούμε και να δεσμευτούμε από κοινού ότι θα διερευνήσουμε τρόπους για να διαχειριστούμε σωστά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η κατασκευή του έργου τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της λειτουργίας ενώ παράλληλα προτείνουμε τη διενέργεια άμεσα, τώρα, αρχιτεκτονικών διαγωνισμών με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας του δημόσιου χώρου που θα προκύψει μετά το πέρας του έργου.

Τέλος, ο Δήμος προτείνει «τη σύναψη ενός MOU με την Αττικό Μετρό, το οποίο θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

Τελευταία άρθρα

Η μάχη με το δημογραφικό και το στοίχημα των 10.000 ευρώ

Η δημογραφική συρρίκνωση της ελληνικής περιφέρειας δεν αποτελεί πλέον μια ανησυχητική πρόβλεψη για το μέλλον,…

11 λεπτά ago

Γιάννης Βοϊδονικόλας: Κρίσιμο το δεύτερο 24ωρο στη ΜΕΘ του Τζανείου – Σταθερή η κατάστασή του με σημάδια βελτίωσης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τζανείου Νοσοκομείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Γιάννης…

27 λεπτά ago

Χαρδαλιάς: Πρόσκληση στους 66 δημάρχους για κοινές δράσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών για τις δυνατότητες και τους…

48 λεπτά ago

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Βοϊδονικόλας – Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Τζανείου

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αντιδήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης…

20 ώρες ago

Με κοινές προτάσεις στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Θεσσαλίας

Στις τελικές τους θέσεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης…

1 ημέρα ago

Προχωρά η ψηφιοποίηση και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα ήταν το αντικείμενο της…

1 ημέρα ago