Πε. Μαρ 28th, 2024

Ο Δήμος Πειραιά τοποθέτησε τα πρώτα «έξυπνα» ενεργειακά παγκάκια υποστήριξης ΑμεΑ

Ο Δήμος Πειραιά πρωτοπορεί αξιοποιώντας τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας, τοποθετώντας «έξυπνα» ενεργειακά παγκάκια υποστήριξης ΑμεΑ με πολλαπλές λειτουργίες.

Το infokiosk παγκάκι του Πειραιά βρίσκεται στο Ρολόι στο Πασαλιμάνι και το έξυπνο παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ στην Ακτή Μουτσοπούλου και 2ας Μεραρχίας.

Ο Δήμος Πειραιά είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που τοποθετεί παγκάκι υποστήριξης ΑμεΑ,  το οποίο διαθέτει ειδικό κάθισμα με πλευρικό πτυσσόμενο στήριγμα και ειδική μεταλλική πρίζα με κλειδί, παρέχοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων κ.α. Τα παγκάκια διαθέτουν φωτοβολταϊκό πάνελ στις οροφές τους, γεγονός που τα κάνει απολύτως αυτόνομα ενεργειακά χάρη στη συλλογή ηλιακής ενέργειας.

Επιπροσθέτως, το infokiosk διαθέτει, μεταξύ άλλων, 4 θύρες USB για ενσύρματη φόρτιση, διασύνδεση στο Internet μέσω 4G wifi, προβολή – επικοινωνία μέσω Social WiFi, ηχεία για ενημερώσεις,  μια μικρή οθόνη για ώρα, ημερομηνία και θερμοκρασία, καθώς και μια μεγάλη οθόνη με χρήσιμες πληροφορίες, όπως καιρός, ενημερώσεις,  ανακοινώσεις κ.ά..  Πρόκειται για αντιβανδαλιστικές  antigraffiti κατασκευές.

Τα «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια είναι σύγχρονα, καινοτόμα, όμορφα σχεδιασμένα,  παρέχουν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην πόλη και είναι σχεδιασμένα από ελληνική εταιρεία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ. Γρηγόρης Καψοκόλης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Οδοποιίας-Αποχέτευσης κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης βρέθηκαν χθες στο Πασαλιμάνι, όπου ενημερώθηκαν για τις λειτουργίες που διαθέτουν τα «έξυπνα» παγκάκια.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του τόνισε:

«Ο Δήμος Πειραιά πρωτοπορεί, με μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία, τοποθετώντας δύο «έξυπνα» παγκάκια με πολλαπλές λειτουργίες για τους δημότες, ένα εκ των οποίων είναι το πρώτο παγκάκι που μπαίνει σε δήμο με θέση για ΑμεΑ. Επαναφορτίζονται  με τον ήλιο, έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν το ηλεκτρικό αμαξίδιο, το ηλεκτρικό ποδήλατο, καθώς και κινητά, διαθέτουν δωρεάν wifi, προβάλλουν μέσω οθόνης χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που η κατασκευάστρια εταιρεία είναι ελληνική.  Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να πω ότι για να διατηρηθούν τα παγκάκια σε άριστη κατάσταση είναι απαραίτητη η συνεργασία δημοτικής αρχής και δημοτών. Βέβαια, είναι παγκάκια τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ασφάλεια, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι μας να τα σεβαστούμε και να τα προστατεύσουμε. Σκοπός είναι να δούμε τη χρήση τους και να επεκτείνουμε αυτό το δίκτυο.  Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, πρέπει να πάμε σε σύγχρονες λύσεις, θέλουμε να είμαστε μια «έξυπνη» πόλη».

Ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ. Γρηγόρης Καψοκόλης,  σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα που τοποθετεί έξυπνο παγκάκι για ΑμεΑ. Θα έχουμε επικοινωνία με φορείς και σωματεία των ΑμεΑ, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και θα τους ενημερώσουμε ότι ο δήμος θα τους παρέχει εντελώς δωρεάν μετά από μια απλή αίτηση, κλειδί.  Εκτός από τις άλλες παροχές που έχει όπως το άλλο παγκάκι μας που μπορεί να έχει ελεύθερο  wifi όλη την ημέρα,  έχει φόρτιση για τα κινητά. Πρέπει οι δημότες να καταλάβουν ότι τα έξυπνα παγκάκια είναι για εκείνους.  Άρα, πρέπει να τα φροντίζουν  σαν να είναι δικά τους».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Οδοποιίας-Αποχέτευσης κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Ο Δήμος Πειραιά παρακολουθεί και συμμετέχει στις τεχνολογικές εξελίξεις. Τα νέα παγκάκια διαθέτουν δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων, αλλά κυρίως προσφέρουν τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων ΑμεΑ, ακόμα και ηλεκτρικού ποδηλάτου ή πατινιού. Και όλα αυτά μέσω των ειδικών ηλιακών πάνελ που ταυτόχρονα προσφέρουν σκίαση στους χρήστες του καθιστικού. Επίσης, μπορεί κάποιος να πλοηγηθεί στο διαδίκτυο μέσω του free wifi και να ενημερωθεί για τα δρώμενα της πόλης μας ή για κάποιο έκτακτο γεγονός μέσω του οπτικοακουστικού συστήματος. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με τις νέες σύγχρονες τεχνολογικά στάσεις λεωφορείων που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην Πειραϊκή και το Πασαλιμάνι και κύριο μέλημα όλων μας όπως και τότε είχαμε παρατηρήσει, ότι πρέπει να είναι η σωστή χρήση τους. Ο τυχόν  βανδαλισμός τους δεν εξυπηρετεί κανέναν».

 

Video με δηλώσεις: