Σα. Απρ 20th, 2024

Έντονες αντιδράσεις στην Πεντέλη για την επιχειρούμενη «μαρμαροποίηση» του Πεντελικού Όρους

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των δημοτικών παρατάξεων στον Δήμο Πεντέλης (Δημοτική Συμμάχια με επικεφαλής τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, Νέοι Άνθρωποι-Νέα Αρχή με επικεφαλής τον Αντώνη Φειδοπιάστη και Μπροστά Μαζί με επικεφαλής τον Λευτέρη Κοντουλάκο) σχετικά με την επιχειρούμενη «μαρμαροποίηση» του Πεντελικού Όρους, οπου σε κοινή ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Ακυβέρνητη Πολιτεία ο Δήμος Πεντέλης

Σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα από την επαπειλούμενη «μαρμαροποίηση» του Πεντελικού Όρους

Θλίψη, οργή αλλά και μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η εικόνα της Δημοτικής Αρχής Κεχαγιά – Παλαιοδήμου του Δήμου Πεντέλης κατά τη χθεσινή (17-05-2021) έκτακτη ενημέρωση της Δημάρχου για την επαπειλούμενη «μαρμαροποίηση» του Πεντελικού Όρους συνολικής επιφάνειας 590.831,65 στρεμμάτων.

Η Δήμαρχος έδειξε «αιφνιδιασμένη» από τις εξελίξεις, ο κύριος Αντιδήμαρχος είχε ήδη σπεύσει να την κατακεραυνώσει με προηγηθείσα ανάρτησή του, όντας ενημερωμένος σε «καφέ» από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ και μέλος της Συνδιοίκησης.

Μια εικόνα διάλυσης, εσωτερικών μαχαιρωμάτων, ερασιτεχνικής – παιδικής αντιμετώπισης ενός μείζονος θέματος που συνίσταται:

«Στην έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής  στις 13.04.2021 διενέργειας ερευνητικών εργασιών με γεωλογικές μεθόδους με σκοπό την διαπίστωση ύπαρξης μαρμάρου και δυνατότητα υποβολής αίτησης μίσθωσης της έκτασης των 590.831,65 στρεμμάτων με απ’ ευθείας σύμβαση σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία !!!!!»

Επειδή το βουνό δεν έχει σύνορα (εξ άλλου ένα κομμάτι της παραπάνω έκτασης είναι και εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης) σύσσωμη η Αντιπολίτευση έθεσε τα παρακάτω αναπάντητα ερωτήματα:

  1. Οι Υπουργοί και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ που επεσκέφθησαν πρόσφατα το βουνό συνοδευόμενοι από τη Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους πήγαν μόνο για  τις ωραίες φωτογραφίες που έβγαλαν; Τι συζήτησαν για το βουνό;

Ποτέ δε μάθαμε….

  1. Πως είναι δυνατόν οι αποφάσεις  της Αποκεντρωμένης να είναι στη Διαύγεια από  τις 13.04.2021 και να μην έχουν πάρει χαμπάρι στο Δήμο;
  2. Γιατί έχασαν την προθεσμία του ενός μήνα να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη κατά των αποφάσεων τους, ως έκανε ο Δήμος Διονύσου και ο Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Διονύσου;
  3. Γιατί, καλώς έστω και καθυστερημένη, η επιλεκτική ευαισθησία;  Πως πείθει η Δήμαρχος για την απεξάρτησή της από τις Κυβερνητικές επιλογές; Για το ΣΜΑ πως δέχθηκε η Δήμαρχος να γίνει το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και να βεβαιώσει ψευδώς ότι λειτουργούσε ΣΜΑ από την δεκαετία του 2000 στον περιβάλλοντα χώρο του Νεκροταφείου Μελισσίων;

Τελικά η πρόταση της Αντιπολίτευσης συνοψίζεται :

  • Συνολική και όχι αποσπασματική αλλά ολική προσέγγιση της Διαχείρισης του Πεντελικού Όρους με βάσει την αειφορία και την κοινωνική διάσταση προστασίας και ανάδειξης της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Συντονισμός δράσεων με όμορους Δήμους, Περιφέρεια, ΣΠΑΠ για ακύρωση της απόφασης.
  • Παράσταση στο ΥΠΕΝ.
  • Ανάθεση σε νομικό για την εξέταση τυχόν ένδικων μέσων ακύρωσης της Απόφασης της Αποκεντρωμένης (έστω και εκπρόθεσμα).
  • Επιστολή στον Πρωθυπουργό !!!!