Τρ. Μαρ 19th, 2024

Η δήλωση του Γιάννη Μώραλη για την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης με αφορμή την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε:

«Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Σήμερα τιμάμε τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που θανατώθηκαν και όσους απομακρύνθηκαν βίαια από τις εστίες τους, σε μια οργανωμένη προσπάθεια αφανισμού τους από τους Οθωμανούς, η οποία ξεκίνησε το 1915 στην Τουρκία.

106 χρόνια μετά, ένας ολόκληρος λαός περιμένει ακόμα την ηθική δικαίωση, από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει μαζικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Έλληνες και Αρμένιοι συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης. Οι δύο λαοί έχουν ζήσει το δράμα της προσφυγιάς στις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης με τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και τη Μικρασιατική καταστροφή. Για τον Πειραιά ειδικά, οι Αρμένιοι πρόσφυγες αποτέλεσαν βασικό μοχλό ανάπτυξης της πόλης. Μετά τον ξεριζωμό τους, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς και με την εργατικότητά τους συνέβαλαν στην ταχύτατη ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Χρέος μας είναι να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Τέτοιου είδους πρακτικές εθνοκάθαρσης, αποτελούν όνειδος για την πολιτισμένη ανθρωπότητα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεχαστούν».