Τρ. Απρ 16th, 2024

Κέρκυρα: Ολοκληρώθηκε το project τοποθέτησης ειδικών κάδων για αποτσίγαρα

Ολοκληρώθηκε η δημιουργία δικτύου χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τσιγάρου (γόπες / αποτσίγαρα) με την τοποθέτηση από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κάδων ειδικών προδιαγραφών.

Για πρώτη φορά Δήμος στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά εφαρμόζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι κάδοι, επιστήλιοι και επιδαπέδιοι, τοποθετήθηκαν σε 40 στρατηγικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας στα οποία εντοπίζεται έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.

Μέσω του συγκεκριμένου νέου δικτύου θα πραγματοποιείται από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου χωριστή συλλογή των αποτσίγαρων τα οποία στην συνέχεια θα προωθούνται σε εργοστάσια του εξωτερικού για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση. Από την επεξεργασία τους θα προκύπτουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα. Τα δε υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα που θα περιέχεται σε αυτά, θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση.

Ο Δήμος με αυτήν την δράση ευελπιστεί να προστατέψει τόσο το περιβάλλον από την αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικού που περιέχονται στα αποτσίγαρα όσο και την συνολική εικόνα ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όπως είναι η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας. Επίσης, υλοποιώντας δεσμεύσεις του, οδηγεί ένα ακόμη ρεύμα αποβλήτου προς την ορθή διαχείρισή του σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στα πλαίσια συμμετοχής του στο πρόγραμμα «100 Ευφυείς Πόλεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» (100 Intelligent Cities Challenge – ICC), όπου ο Δήμος έχει δηλώσει ως κύριο θεματικό άξονα την «Διαχείριση Αποβλήτων και την Κυκλική Οικονομία».

Οι πρώτοι κάδοι συλλογής αποτσίγαρων τοποθετήθηκαν συμβολικά στην πόλη της Κέρκυρας την Παρασκευή 5 Ιουνίου του περασμένου έτους, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παρουσία της Δημάρχου Μερόπης Υδραίου, του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη και του διευθυντή της Cigaret Cycle ΑΜΚΕ με την οποία συνεργάστηκε ο Δήμος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.