Πε. Μαρ 28th, 2024

Ο Δήμος Πειραιά τιμά την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Με μια σειρά δράσεων συμμετείχε ο Δήμος Πειραιά στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ο  Δήμος  Πειραιά στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης επετείου και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19,  προχώρησε στις εξής  δράσεις:

Φωταγώγηση  στο Δημοτικό Θέατρο και στο Ρολόι

Δύο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ρολόι στο Πασαλιμάνι, φωταγωγήθηκαν χθες, στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού εορτασμού, προσφέροντας μια ξεχωριστή εικόνα στην πόλη μας.

Η φωταγώγηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας της συμβολικής εκδήλωσης μνήμης και έμπνευσης για το μέλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και την Πρόεδρό της κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με τη συνεργασία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται, ότι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκονται ήδη αναρτημένες δύο  μεγάλες αφίσες για την επέτειο της ναυμαχίας.

«Ίτε, παίδες Ελλήνων…»-Ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές από το «Κανάλι 1,90,4»

Με τον τίτλο: «Ίτε, παίδες Ελλήνων…», η Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά «Κανάλι 1 – 90,4» πραγματοποιεί πέντε ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Ιστορικοί και προσωπικότητες της χώρας μας, συζητούν για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τις μάχες των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας που καθόρισαν την Ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Η 1η εκπομπή μεταδόθηκε ανήμερα της επετείου στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 12:00, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 3, τις 3 επόμενες  Κυριακές 4, 11 και 18 Οκτωβρίου.

· Διεύθυνση παραγωγής: Ίων Κεχαγιόγλου

· Επιμέλεια –παρουσίαση:  Νίκος Παρασκευάς

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που ο Πειραιάς συμμετείχε στον εορτασμό για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, επισημαίνοντας:  «Το 2020 είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη χώρα μας, καθώς τιμήσαμε αυτές τις δύο σπουδαίες μάχες που άλλαξαν την ιστορία του κόσμου,  προστάτευσαν τον δυτικό πολιτισμό και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής μας ταυτότητας. Σε αυτή την εθνική υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντικό που τέθηκε επικεφαλής η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία και ευχαριστώ για τη συνεργασία, καθώς και μια αξιόλογη Τιμητική Κοσμητεία με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην οποία είχα τη χαρά να συμμετέχω.

Ο Πειραιάς είναι δίπλα στο σημείο που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτόν τον σπουδαίο επετειακό εορτασμό. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσαρμόσαμε τις δράσεις μας στα νέα δεδομένα και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας συμμετείχαμε στον εορτασμό.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία την κυρία Αθανασία Μαρινάκη, η οποία ήταν αρμόδια για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά από την Εκτελεστική Επιτροπή του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη». Στόχος μας ήταν να συμβάλουμε ως πόλη, έτσι ώστε να αναδειχθεί μια μεγάλη ιστορική στιγμή-σύμβολο, που περνάει επίκαιρα μηνύματα, πως όταν είμαστε ενωμένοι  και μαχόμαστε για έναν σημαντικό σκοπό, μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες νίκες».

Η Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020»  κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε δήλωσή της,  τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Πειραιά κύριο Γιάννη Μώραλη για την στήριξή του στην επέτειο των 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Με ποικίλες πρωτοβουλίες ο Δήμος Πειραιά, τίμησε τη σπουδαία αυτή επέτειο κάνοντας τους κατοίκους του, κοινωνούς των μηνυμάτων της. Ευχαριστώ επίσης την κυρία Αθανασία Μαρινάκη για την αμέριστη συμπαράσταση στις δράσεις μας καθόλη τη διάρκεια του Επετειακού Έτους».

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά, υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εκτελεστική Επιτροπή του «Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη» και αρμόδια ήταν η κυρία Αθανασία Μαρινάκη.

Η κυρία Αθανασία Μαρινάκη δήλωσε:

«Η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, μαχών που άλλαξαν τη ροή της παγκόσμιας και ελληνικής ιστορίας, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την αφύπνιση της συλλογικής μνήμης.

Σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα, η συμμετοχή μου στην ανάδειξη της Εθνικής Επετείου μέσω των συμβολικών δράσεων στην πόλη του Πειραιά ήταν μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Πρόεδρο της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» για την ανεκτίμητη προσφορά της στην ανάδειξη της πολυσήμαντης αυτής επετείου και τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη για τη συνεργασία».

 

Video από τη φωταγώγηση στην πόλη:

 

 

 

=