Πα. Μαρ 29th, 2024

Δήμος Πόρου: Ενημέρωση για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020 η ισχύς των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί στις 7 Αυγούστου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στον Πόρο. Πλέον στο νησί ισχύουν μόνο τα μέτρα «των υπό επιτήρηση περιοχών» (κλείσιμο καταστημάτων εστίασης από 00:00 έως 07:00 και ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις εκδηλώσεις), μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας και το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου που ελήφθη στις 6 Αυγούστου, έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες που είχαν χορηγηθεί σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράταση λειτουργίας μουσικής μετά τις 23:00 το βράδυ, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις «εκτός πλαισίου» διασκέδασης.

Οι 17 ημέρες εφαρμογής των μέτρων αποτέλεσαν μια από τις δυσκολότερες περιόδους που έχει ζήσει η περιοχή μας στη σύγχρονη ιστορία της. Αιτία δεν ήταν μόνο η κατάρρευση της τουριστικής κίνησης, αλλά ήταν πρωτίστως ο άμεσος κίνδυνος που αντιμετώπισε η κοινωνία μας να νοσήσει στο σύνολό της. Από τις ανεπίσημες πληροφορίες που έχει συλλέξει η δημοτική αρχή, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου επιβεβαιώθηκαν στο νησί μας περίπου 50 κρούσματα κορωνοϊού (επί 300 περίπου τεστ), πολλά από τα οποία αντιστοιχούσαν σε έκθεση ολόκληρων οικογενειών στον ιό, τα υπόλοιπα μέλη των οποίων θεωρήθηκαν εξ ορισμού θετικά και δεν καταμετρήθηκαν. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί έμειναν σε καραντίνα επί 14 ημέρες και πλέον δεν είναι ενεργοί φορείς του ιού, ενώ η πιστή εφαρμογή των μέτρων είχε σαν αποτέλεσμα από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου να καταγραφούν μόλις 3 νεότερα κρούσματα και από τις 16 Αυγούστου έως σήμερα ούτε ένα (επί συνόλου άνω των 100 τεστ μετά τις 10.8). Σημειώνεται ότι μεταξύ των κρουσμάτων υπήρχαν 6 στο περιβάλλον του Δήμου (ο οποίος υπολειτούργησε για 3 βδομάδες), 1 στην Αστυνομία, 3 σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, τουλάχιστον 2 που συνδέονται με τελετή σε εκκλησία και πάρα πολλά στον τομέα της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ τουλάχιστον 6 είχαν ηλικία άνω των 40 ετών. Από αυτούς οι 4 είχαν έντονα συμπτώματα, 3 νοσηλεύτηκαν, ενώ έγιναν τουλάχιστον 3 επείγουσες διακομιδές από το ΕΚΑΒ σε Νοσοκομεία αναφοράς.

Με την άρση των μέτρων, ο Δήμος και η επιχειρηματική κοινότητα του νησιού δικαιούνται να τονίσουν ότι ο Πόρος, μετά από την επίπονη -αλλά αναγκαία- διαδικασία που προηγήθηκε, αποτελεί σήμερα τη μόνη περιοχή της χώρας που έχει απαλλαγεί εξακριβωμένα από την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και συνεπώς αποτελεί τον πλέον ασφαλή προορισμό για το μικρό υπόλοιπο της φετινής τουριστικής περιόδου. Φυσικά, ο κίνδυνος να επανέλθει ο ιός είναι υπαρκτός και για να διατηρηθεί το σημερινό κεκτημένο θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν το ίδιο συγκεντρωμένοι να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα χωρίς να επαναπαυθούν. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Πόρου έκαναν μια αξιοσημείωτη προσπάθεια, η οποία απέδωσε, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί. Από τη μεριά της, η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον Δήμο του Πόρου και να κάνει το χρέος της απέναντί τους, προκειμένου η οικονομική καταστροφή που βίωσε η περιοχή να μην μετατραπεί τους επόμενους μήνες σε τοπική ανθρωπιστική κρίση.